Πανάκριβη είναι η ινσουλίνη στις ΗΠΑ και πάμφθηνη στην Τουρκία.

Το ότι οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ είναι κατά πολύ υψηλότερες από άλλα κράτη είναι γεγονός και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η ινσουλίνη, η τιμή της οποίας απέχει πολύ από ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες. Αυτό ανέδειξε μελέτη που πραγματοποίησε η RAND Corporation εστιαζόμενη στην τιμή της ινσουλίνης στις χώρες του ΟΟΣΑ. 

Η μελέτη ανέλυσε τη μέση τιμή ανά φιαλίδιο όλων των τύπων ινσουλίνης. Βάσει αυτής της μελέτης, με τιμές του 2018, οι ΗΠΑ είχαν την υψηλότερη τιμή ανά φιαλίδιο ινσουλίνης φτάνοντας στα 99 δολάρια αφήνωντας σημαντικά πίσω τη Χιλή και το Μεξικό που καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, όπου η τιμή του φιαλιδίου είναι 21 δολάρια και 16 δολάρια ανά φιαλίδιο αντίστοιχα.

Η πλειονότητα των χωρών είχε τιμές ινσουλίνης  μεταξύ 8 και 10 δολ. ανά φιαλίδιο, δηλαδή το ένα δέκατο του κόστους του φαρμάκου που σώζει ζωές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το χαμηλότερο κόστος, βάσει πάντα της μελέτη, το έχει η Τουρκία, που είναι 3 δολ. ανά φιαλίδιο ινσουλίνης- ήταν 33 φορές πιο προσιτό στους ασθενείς

Το ανθρώπινο κόστος του διαβήτη

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο διαβήτης είναι στις 10 top αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Επιπλέον, οι θάνατοι που αποδίδονται σε διαβήτη έχουν αυξηθεί κατά 70% από το 2000. Στις αρχές του 2023, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν όρια τιμών στα φάρμακα ινσουλίνης στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το αν αυτές οι μειώσεις κόστους αφορούν όλους τους καταναλωτές παραμένει στον αέρα, λόγω της περίπλοκης αμερικανικής αγοράς ασφάλισης υγείας.

Πηγές:
visualcapitalist.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου