Ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει λιγότερο οδυνηρός και πιο γευστικός τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη.

Ερευνητές του University of Tromsø (UiT) – The Arctic University of Norway, ανακάλυψαν νέα μορφή ινσουλίνης που οι ασθενείς μπορούν να λάβουν από το στόμα, πιθανόν ακόμα και μέσα σε μια σοκολάτα. Η καινοτόμος μέθοδος προφέρει εναλλακτική στις καθημερνές ενέσεις για ανθρώπους με διαβήτη.

Το ενδιαφέρον στοιχεία της μεθόδου βρίσκεται σε νανομεταφορείς με μέγεθος 1/10,000 του εύρους της ανθρώπινης τρίχας που περικλείουν την ινσουλίνη. Αυτοί οι μεταφορείς είναι πολύ μικροί για να φανούν σε κανονικό μικροσκόπιο.

Ο Peter McCourt, δήλωσε ότι αυτός ο τρόπος λήψης ινσουλίνης είναι πιο ακριβής επειδή χορηγεί την ινσουλίνη γρήγορα στις περιοχές του σώματος που τη χρειάζονται περισσότερο.

Όταν κάποιος λαμβάνει ινσουλίνη με σύριγγα, αυτή εξαπλώνεται στο σώμα όπου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι κάψουλες που περιέχουν τους νανομεταφορείς με ινσουλίνη θα δοκιμαστούν σε ανθρώπους το 2025.

Για την έρευνα, συνεργάστηκαν το University of Sydney, το Sydney Local Health District, και το UiT. Οι επιστήμονες ξεπέρασαν σημαντικό εμπόδιο στη χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα, τη διάσπασή της στο στομάχι πριν φτάσει στον προορισμό της στον οργανισμό.

Ανέπτυξαν ειδική επικάλυψη για την προστασία της ινσουλίνης στο πεπτικό σύστημα διασφαλίζοντας την ασφαλή άφιξή της στο ήπαρ.

Στο ήπαρ τα ένζυμα που ενεργοποιούνται μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλά διασπούν την επικάλυψη απελευθερώνοντας  την ινσουλίνη όπου χρειάζεται.

Ο Nicholas J. Hunt, του  University of Sydney, δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι όταν το σάκχαρο είναι σε υψηλό επίπεδο υπάρχει ταχεία απελευθέρωση ινσουλίνης και όταν είναι σε χαμηλά επίπεδα δεν εκκρίνεται ινσουλίνη.

Αποφεύγεται ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας, καθώς η απελευθέρωση ινσουλίνης ελέγχεται με βάση το σάκχαρο στο αίμα. Η νεα μέθοδος μιμείται τη δράση της ινσουλίνης σε υγιείς ανθρώπους.

Φυσιολογικά η ινσουλίνη από το πάγκρεας απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από το ήπαρ σταθεροποιώντας το σάκχαρο. Η τεχνολογία νανομεταφορέα απελευθερώνει ινσουλίνη στο ήπαρ μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως συσσώρευση λίπους και υπογλυκαιμία που εμφανίζονται με τις ενέσεις

Η ινσουλίνη που λαμβάνεται από το στόμα δοκιμάστηκε με επιτυχία σε νηματώδη, ποντικούς και μπαμπουίνους. Στο National Baboon Colony της Αυστραλίας η ινσουλίνη ενσωματώθηκε σε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και οι μπαμπουίνοι που την κατανάλωσαν είχαν μείωση στο σάκχαρο.

Εξετάσεις δεν έδειξαν υπογλυκαιμία σε ποντικούς με διαβήτη ή αύξηση βάρους ξεπερνώντας τους περιορισμούς των υπαρχόντων αγωγών.

Οι μελέτες σε ανθρώπους από την  Endo Axiom Pty Ltd. θα αρχίσουν το 2025 και θα εστιάζουν στην ασφάλεια και εμφάνιση της υπογλυκαιμίας σε υγιείς και ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η νεα μορφή ινσουλίνης θα μπορούσε να αντικαταστήσει ενέσεις για ασθενείς με διαβήτη 2-3 χρόνια μετά από επιτυχείς δοκιμές σε ανθρώπους.

Η καινοτομία είναι υποσχόμενη για πιο βολικό, αποτελεσματικό και πιο ασφαλή τρόπο ελέγχου του διαβήτη, πιθανόν βελτιώνοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Nanotechnology.

Πηγές:
Nature Nanotechnology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου