Μπορεί ίσως να ξενίζει, αλλά η αντιμετώπιση στο πάγκρεας ενός παιδιού με αυτισμό θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των δύσκολων συμπεριφορών, έδειξε νέα έρευνα.

‘’Κλειδί’’, σύμφωνα με ερευνητές, είναι η σχέση μεταξύ πρόσληψης διατροφικής πρωτεΐνης και σημαντικών νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Όταν αυτές δεν δουλεύουν όπως θα έπρεπε, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός παιδιού, εξήγησε ερευνητική ομάδα του University of Texas Health Science Center στο Χιούστον.

Παιδιά με αυτισμό, συχνά δείχνουν μεγάλη προτίμηση για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά και ψωμί.

Όμως, τα αμινοξέα που χρειάζονται για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών μπορούν μόνο να αποκτηθούν από πρωτεΐνη.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η χορήγηση στα παιδιά συμπληρώματος παγκρεατικών ενζύμων-με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής αμινοξέων από το πάγκρεας θα μπορούσε να βοηθά τον εγκέφαλο των παιδιών και να μειώνει τις δύσκολες συμπεριφορές που συνδέονται με ελλείψεις στους νευροδιαβιβαστές.

Η νέα δοκιμή είχε επικεφαλής την Deborah Pearson, καθηγήτρια στο McGovern Medical School at UTHealth Houston.

Η έρευνα περιέλαβε 190 παιδιά 3 – 6 ετών, που ζούσαν με αυτισμό.

Στην πρώτη φάση της δοκιμής, που διήρκεσε 3 μήνες, 92 από τα παιδιά έλαβαν με την τροφή τους συμπλήρωμα παγκρεατικού ενζύμου 3 φορές την ημέρα και 98 έλαβαν placebo.

Ούτε οι ερευνητές ούτε οι γονείς ήξεραν ποιο παιδί λάμβανε συμπλήρωμα ή placebo.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι γονείς των οποίων τα παιδιά έλαβαν το συμπλήρωμα, ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα ευερεθιστότητας, υπερκινητικότητας και μη κατάλληλου λόγου των παιδιών.

Αυτό δεν ίσχυε στα παιδιά που έλαβαν το placebo. 

Στη δεύτερη φάση, όλα τα παιδιά λάμβαναν το συμπλήρωμα παγκρεατικού ενζύμου καθημερινά για 6 μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι γονείς ανέφεραν σημαντική υποχώρηση της ευερεθιστότητας, της υπερκινητικότητας και του μη κατάλληλου λόγου, καθώς και μείωση του λήθαργου και της κοινωνικής απόσυρσης.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι αντικατάσταση παγκρεατικών ενζύμων συνδεόταν με βελτιωμένη συμπεριφορική λειτουργία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με αυτισμό, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο