Τα ποικίλα εδέσματα που εκτίθενται στο μπουφέ, οι συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, η  οινοποσία αποτελούν για πολλούς ανθρώπους απαραίτητες συνιστώσες του εορταστικού ρεβεγιόν. Εξάλλου η λέξη réveillon προέρχεται από τη λέξη réveil, διότι η εορταστική συνεστίαση είναι πολύωρη και οι καλεσμένοι μένουν ξύπνιοι ως το πρωί.

Ωστόσο ο συνωστισμός αποτελεί ιδανικό έδαφος για τη διασπορά ποικίλων αναπνευστικών λοιμώξεων ενώ οι τροφικές δηλητηριάσεις δεν είναι σπάνιες.

Α. Αναπνευστικές ιώσεις

Κοινές αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος που  απασχολούν τους πολίτες αυτή την περίοδο και μεταδίδονται με την αναπνοή και μολυσμένα αντικείμενα είναι η γρίπη, η λοίμωξη από κορωνοιό, ποικίλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις ενδέχεται να προκαλέσουν ήπια συμπτώματα ή ολιγοήμερο εμπύρετο σύνδρομο, ενδέχεται όμως να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για ισχυρό λοιμογόνο, όπως ο κορωνοιός ή για περιπτώσεις εξασθενημένης άμυνας του σώματος.

Η εφαρμογή μέτρων υγιεινής κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων πρέπει να γίνεται σχολαστικά κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν.  Συγκεκριμένα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος, πρέπει να υπάρχει ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και σωστή συντήρηση κλιματιστικών, πρέπει  τα μάτια, η μύτη και το στόμα που αποτελούν πύλες εισόδου να μην έρχονται σε επαφή με ακάθαρτα χέρια. Οι υψηλής ποιότητας καθαριστές αέρα συντελούν στη μείωση του φορτίου του ιού.

Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό. Τα χέρια πρέπει να πλένονται συχνά με άφθονο τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση ζεστό, να χρησιμοποιείται σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα (χωρίς να παραμελούνται οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, η περιοχή κάτω από τα νύχια και οι καρποί). Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντισηπτικά μαντηλάκια εμποτισμένα σε οινόπνευμα.

Εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, καλό είναι να κάνετε ρεβεγιόν σε στενό οικογενειακό κύκλο, οι παρευρισκόμενοι να μην εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης και ιδανικά να είναι αρνητικοί σε rapid test.

Β. Διάρροια

Το πιο σύνηθες αίτιο εορταστικής διάρροιας είναι η γαστρεντερίτιδα κυρίως λόγω τοπικής  προσβολής του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus). Η διάρροια ενδέχεται να συνοδεύεται -αν και όχι πάντοτε- από έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό. Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί το πιο κοινό ιατρικό απρόοπτο, που συνδέεται με τις εορταστικές συνεστιάσεις και τα εορταστικά ταξίδια και επιπρόσθετα δεν κάνει διακρίσεις φύλου ή ηλικίας.

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση των επεισοδίων γαστρεντερίτιδας κατά την περίοδο που διανύουμε, ακόμη και στην περίπτωση των οικογενειακών γευμάτων και παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα δεν ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, είναι η συνήθεια των εορταστικών μπουφέ  και η παραμονή των εδεσμάτων επί μακρόν σε αυτά πριν το σερβίρισμα. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν δεν έχουν ληφθεί σωστά μέτρα υγιεινής κατά την επεξεργασία και κατανάλωση των τροφίμων: Ο μάγειρας δεν έχει πλύνει σωστά τα χέρια του, έχει χρησιμοποιήσει σκεύη προετοιμασίας των ωμών τροφίμων τα οποία στη συνέχεια τα έχει επαναχρησιμοποιήσει για τα μαγειρεμένα τρόφιμα χωρίς να τα έχει πλύνει καλά, δεν έχει πλύνει και μαγειρέψει σωστά το φαγητό κ.λπ. Πριν το γεύμα, πλύντε τα χέρια σας, σερβιριστείτε ει δυνατόν πρώτος και αποφύγετε να περνάτε από το μπουφέ πολλές φορές.

Γ. Δηλητηρίαση από αλκοολούχα ποτά

Η δηλητηρίαση από αλκοολούχα ποτά μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λήψη αλκοόλ, αυτή καθαυτή ή σε λήψη τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά τη νόθευση των ποτών. Η μεθανόλη είναι συχνό πρόσθετο που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια,προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία, ηπατική βλάβη, διαταραχές όρασης όπως θαμπή όραση,  αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, βλάβες νεύρων και εγκεφάλου. Κατά το ρεβεγιόν αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και προτιμήστε να καταναλώσετε σφραγισμένα ποτά και όχι ποτά χύμα.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου