Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πέσουν εύκολα για ύπνο, καθώς το στρες της καθημερινότητας δεν τους αφήνει. Μπορεί να επιστρατεύουν τεχνικές χαλάρωσης που μακροπρόθεσμα χαλάνε περισσότερο τον ύπνο, όπως το να σκρολάρουν για ώρες στο κινητό προσπαθώντας να νυστάξουν. Αυτό το κείμενο, όμως, δεν θα μιλήσει για αυτά τα άτομα. Επειδή υπάρχουν και άτομα που αντιμετωπίζουν αληθινό φόβο με το ίδιο το κόνσεπτ του ύπνου.

Αυτά τα άτομα θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν να πέσουν για ύπνο, καθώς φοβούνται για το τι μπορεί να τους συμβεί όσο κοιμούνται, ότι θα δουν εφιάλτες ή ότι θα υπνοβατήσουν. Πρόκειται για μία φοβία που - όπως πάρα πολλές ανάλογές της - δεν βασίζεται σε ρεαλιστικές ανησυχίες, και τα άτομα που την αντιμετωπίζουν μπορεί να το γνωρίζουν αυτό. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι καθόλου εύκολα διαχειρίσιμη, μιας και τα συμπτώματα άγχους που προκαλεί μια τέτοια φοβία μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα καταπιεστικά και να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή.

Αυτό όμως που κάνει τη φοβία για τον ύπνο πιο σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με μια άλλη συγκεκριμένη φοβία (π.χ. τον φόβο της πτήσης) είναι ότι η έλλειψη ύπνου και οι στρατηγικές για να τον αποφύγουμε θα επηρεάσουν πολύ γρήγορα και σοβαρά τη γενικότερη υγεία μας. Οπότε είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το διατηρούμε υπό έλεγχο και να το ελέγχουμε τακτικά.

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αυτή τη φοβία αν ήδη πάσχετε από κάποια διαταραχή του ύπνου, όπως παράλυση ύπνου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

-Η γενικευμένη διαταραχή άγχους

-Κάποιο τραύμα που συνέβη κατά τις νυχτερινές ώρες

-Ναρκοληψία

-Διαταραχή πανικού

-Άπνοια ύπνου

Όπως με πολλές τόσο συγκεκριμένες φοβίες, δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν τα νούμερά τους. Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου, όμως, όπως η διαταραχή άγχους και οι διάφορες διαταραχές ύπνου μπορούν να είναι αρκετά συχνοί.

Εκτός από τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου, όπως μειωμένη ενέργεια, κούραση και δυσκολία στην συγκέντρωση, μπορεί να αισθανθείτε και αυτά τα συμπτώματα:

-Δύσπνοια

-Σφίξιμο ή πόνο στο στήθος

-Ρίγος ή κρύος ιδρώτας

-Αυξημένοι παλμοί καρδιάς

-Ναυτία ή εμετός

-Τρέμουλο

Αν το πρόβλημα επηρεάζει ένα παιδί, τότε μπορεί να:

-Μένει συνεχώς δίπλα στον γονιό του

-Κλαίει ασταμάτητα

-Σηκώνεται πολλές φορές τη νύχτα από το κρεβάτι

-Αντιδράει όταν του λένε ότι είναι ώρα για ύπνο

Τα καλά νέα, όπως με κάθε φοβία, είναι πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί. Η θεραπεία έκθεσης έχει σημαντικά οφέλη για τις φοβίες, και σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να αναπτύξετε μεθόδους να ηρεμείτε τον εαυτό σας, καθώς και να κατανοήσετε τους λόγους της φοβίας καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο