Ο χορός μπορεί να είναι αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουν βάρος υπέρβαροι άνθρωποι, αναφέρει νέα έρευνα. Ο χορός τη νύχτα, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της σωματικής μάζας, του σωματικού λίπους, της περιμέτρου της μέσης και της λιπώδους μάζας σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Επιπλέον, ερευνητές στην Κίνα ανακάλυψαν ότι ο χορός επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση, στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στη σωματική φόρμα, στις νοητικές λειτουργίες και στην  ψυχική υγεία. Επιπλέον, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση διαφόρων παθήσεων, όπως διαβήτης, χολολιθίαση, υπέρταση και καρδιαγγειακές νόσους.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο χορός ως κοινωνική και ευχάριστη μορφή άσκησης ενδεχομένως μπορεί να είναι ιδανική λύση για τη διατήρηση ρουτίνας άσκησης, καθώς πιθανόν είναι πιο ευχάριστος.

Ο χορός είναι αποτελεσματικός στην απώλεια λίπους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους και έχει σημαντική βελτίωση στη σύνθεση και μορφολογία του σώματος.

Για την υψηλή του αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη αίσθηση απόλαυσης, ο χορός μπορεί να είναι ωφέλιμη παρέμβαση άσκησης για την απώλεια λίπους, σημειώνουν οι ερευνητές στο PLOS ONE.

Ως μορφή σωματικής δραστηριότητας που ενσωματώνει άσκηση, διασκέδαση και κοινωνικοποίηση, ο χορός έχει εγγενές πλεονέκτημα στην ενίσχυση της παρακίνησης για άσκηση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Διάρκεια που ξεπερνά τους 3 μήνες μαζί με δημιουργικές φόρμες χορού ευνοεί περισσότερο την επίτευξη κλινικών  στόχων που συνδέονται με βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος.

Ταυτόχρονα με την απώλεια λίπους, ο χορός διατηρεί και ενισχύει τη σωματική μορφολογία.

Επίσης, ο χορός είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για πιο νέο πληθυσμό (<45 ετών) ως υποκατάστατο της παραδοσιακής άσκησης όσον αφορά την απώλεια λίπους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 646 συμμετεχόντων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε 10 έρευνες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χορός είναι πολύ αποτελεσματικός στη βελτίωση της σύνθεσης του σώματος. Πιο δημιουργικές φόρμες χορού οδήγησαν σε πιο σημαντικές βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος σε σύγκριση με παραδοσιακές μορφές χορού. Παρατήρησαν περαιτέρω οφέλη σε υπέρβαρα παιδιά και ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.

Αν και παρατηρήθηκε απώλεια λίπους παρόμοια με αυτή που πετυχαίνει η αερόβια, η άσκηση με αντιστάσεις και η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση, ο χορός είχε ιδιαίτερο πλεονέκτημα στη μείωση του ποσοστού λίπους.

Αυτό οφείλεται στη φύση του ως άσκηση ολόκληρου του σώματος που είναι λιγότερο πιθανό να φέρνει κούραση. Επομένως είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί σε σύγκριση με άλλα είδη άσκησης.

Η ομάδα αναγνωρίζει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας αλλά καταλήγει ότι ο χορός είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος για απώλεια βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο