Νέα έρευνα τονίζει το όφελος του γάλακτος καμήλας για την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ασθενείς με διαβήτη και για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας.

Η έρευνα στο BMC Complementary Medicine and Therapies, πραγματοποίησε συστηματική επισκόπηση και μετα- ανάλυση δοκιμών και έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση γάλακτος καμήλας μπορεί να μειώσει σημαντικά την ολική χοληστερόλη περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Κατανάλωση φρέσκου γάλακτος καμήλας από ανθρώπους με διαβήτη οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις της ολικής χοληστερόλης, της χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων και σημαντική αύξηση της χοληστερόλης HDL.

Ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 είχαν περισσότερο όφελος στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης LDL, και αυξημένη HDL χοληστερόλη έναντι των αντίστοιχων ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα τονίζει ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να μπει τέλος στις αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων για τα ιατρικά οφέλη του γάλακτος καμήλας.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν οτι το γάλα καμήλας θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη συμπληρωματική αντιμετώπιση στο πλαίσιο της ρύθμισης της δυσλιπιδαιμίας σε ασθενείς με διαβήτη 1 και 2 όσον αφορά την ικανότητα μείωσης των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης LDL και της ολικής χοληστερόλης και της αύξησης της HDL.

Μακρά κατανάλωση από ασθενείς με διαβήτη ενδεχομένως μπορεί να είναι καλή συμπληρωματική θεραπεία μαζί με φάρμακα για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με διαβήτη που κατανάλωναν γάλα καμήλας είχαν σημαντικά χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης ldl.

Tα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή σε ασθενείς που κατανάλωναν φρέσκο γάλα καμήλας περισσότερο από 6 μήνες, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς είχαν υψηλότερα επίπεδα HDL.

Ο Dr. Faris, δήλωσε ότι τακτική κατανάλωση γάλακτος καμήλας θα μπορούσε ακόμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη σε ανθρώπους με προδιαβήτη.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες εκθειάζουν το γάλα καμήλας για τα χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και την αξία του και θεωρούν ότι είναι καλύτερη εναλλακτική για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

 

Πηγές:
BMC Complementary Medicine and Therapies,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου