Ένα σκάνδαλο που αφορά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης με βάση το κόκκινο ρύζι μούχλας εξαπλώνεται στην Ιαπωνία. Η εταιρεία Kobayashi Pharmaceutical ανέφερε χθες δύο ακόμη θανάτους, που πιθανώς σχετίζονται με τη λήψη ενός από τα συμπληρώματα διατροφής της.

"Διερευνάται πιθανή αιτιώδης σχέση", ανακοίνωσε η εταιρεία στην Οσάκα. Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης, Φούμιο Κισίντα, ανακοίνωσε πιθανά μέτρα προστασίας "μόλις αποσαφηνιστεί η αιτία".

Συνολικά τέσσερις θάνατοι έχουν πλέον συνδεθεί με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών που εμφάνισαν προβλήματα στα νεφρά μετά τη λήψη του φαρμάκου αυξήθηκε σε περίπου 100.

Ο Κισίντα επέπληξε την εταιρεία, η οποία είχε μάθει για πρώτη φορά για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα προϊόντα κόκκινου ρυζιού τον Ιανουάριο. Θα έπρεπε να είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με την κυβέρνηση, δήλωσε ο Κισίντα.

Η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή και σε άλλους παρασκευαστές να ελέγξουν τα προϊόντα τους. Άλλες χώρες είχαν επίσης ενημερωθεί για τα πιθανολογούμενα προβλήματα με τα προϊόντα μέσω των ιαπωνικών πρεσβειών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακάλεσε πέντε προϊόντα αφού άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με προβλήματα στα νεφρά.

Η Kobayashi Pharmaceutical είχε προμηθεύσει κόκκινο ρύζι σε περίπου 50 άλλες εταιρείες στην Ιαπωνία και σε δύο εταιρείες στην Ταϊβάν.

Μετά από μια πρώτη ανάλυση τη Δευτέρα, η εταιρεία δήλωσε ότι τα προϊόντα ενδέχεται να περιείχαν μη προβλεπόμενα συστατικά.

Τα ανακληθέντα προϊόντα περιέχουν όλα ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με κόκκινη μούχλα.

Το κόκκινο ζυμωμένο ρύζι - το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με τις κόκκινες ποικιλίες ρυζιού - χρησιμοποιείται στην Ανατολική Ασία για να χρωματίσει τρόφιμα όπως σάλτσες σαλάτας, ψωμί και πάστα σόγιας, αλλά και ως φάρμακο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά