Για τους πάσχοντες από Πάρκινσον, η δραστική ουσία λεβοντόπα (Levodopa) αποτελεί το "χρυσό πρότυπο" στη φαρμακευτική θεραπεία.

Πρόσφατα έγινε διαθέσιμη μια νέα μορφή χορήγησης που υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής σε προχωρημένες περιπτώσεις της νόσου. Πρόκειται για μια φορητή συσκευή έγχυσης που χορηγεί τη λεβοντόπα υποδόρια - δηλαδή στον υποδόριο λιπώδη ιστό, ανέφερε η γιατρός Stephanie Hirschbichler, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Το φάρμακο Levodopa/Carbidopa/Entacapone - Sandoz, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με νόσο του Parkinson και διακυμάνσεις της κινητικότητας στο τέλος της δόσης, που δεν έχουν σταθεροποιηθεί με θεραπευτική αγωγή λεβοντόπα/ αναστολέα της ντόπα αποκαρβοξυλάσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο με περίπου δέκα εκατομμύρια ανθρώπους να πάσχουν παγκοσμίως. Οι αριθμοί αυξάνονται λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, μάλιστα η νευρολόγος αναφέρθηκε στον όρο "πανδημία του Πάρκινσον".

Η νόσος χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό των λεγόμενων σωμάτων Lewy από κακώς διπλωμένες ενδογενείς πρωτεΐνες για άγνωστους ακόμη λόγους, που οδηγούν σε αυξανόμενο νευροεκφυλισμό.

Αυτό επηρεάζει τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες, οι οποίοι παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, ο οποίος είναι επίσης απαραίτητος για την κίνηση. Ακόμα και στα αρχικά στάδια, η κίνηση επιβραδύνεται, οι μύες γίνονται δύσκαμπτοι και εμφανίζεται τρέμουλο.

Για πέντε δεκαετίες, ο "χρυσός κανόνας" στη θεραπεία ήταν η από του στόματος χορήγηση της πρόδρομης ουσίας της ντοπαμίνης - λεβοντόπα σε μορφή δισκίων, εξήγησε η Hirschbichler.

Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, η από του στόματος χορήγηση οδηγεί όλο και περισσότερο σε ασυνήθιστα υψηλές και χαμηλές συγκεντρώσεις ντοπαμίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αποτελέσματος και παρενέργειες.

Σύμφωνα με την Hirschbichler, αυτό είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο θα πρέπει να εξεταστούν οι θεραπείες με βάση συσκευές, οι οποίες μέχρι τώρα συνήθως απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση - για παράδειγμα γαστρικό σωλήνα.

Τώρα υπάρχει μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική λύση με τη μορφή της θεραπείας υποδόριας έγχυσης. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν βελτίωση της ποιότητας ζωής και ήπιες έως μέτριες παρενέργειες, ορισμένες από τις οποίες εμφανίζονται επίσης κατά τη λήψη λεβοντόπας από το στόμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου