Επιστήμονες του La Trobe University και του Hudson Institute έδειξαν ότι κύτταρα από τον πλακούντα θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτικά οφέλη σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Michael De Silva, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, είναι εξέλιξη πρόσφατων ερευνών του La Trobe, στη χρήση κυττάρων πλακούντα για ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο και πέρασε από δοκιμές ασφάλειας σε ανθρώπους.

Στην επόμενη φάση, η θεραπεία θα αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στη μείωση της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε μοντέλα, τα κύτταρα αν εγχυθούν εντός ημέρας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο στοχεύουν την περιοχή του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί και μειώνουν τη φλεγμονή και τον θάνατο των νευρώνων.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν οτι θα μπορούσαν να εξετάσουν αν προκύπτει  παρόμοια προστασία όσον αφορά τη μείωση της βλάβης που προκαλεί η υπέρταση στον οργανισμό και διαπίστωσαν ότι η αγωγή μείωσε τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα που συλλέχτηκαν από το Hudson Institute από πλακούντες που δωρίστηκαν από μητέρες μετά από καισαρική, μείωσαν τη φλεγμονή και εμπόδισαν τη νοητική βλάβη.

Ο Dr. De Silva δήλωσε ότι αν και ένα φάρμακο μπορεί να μειώσει την υπέρταση, αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να στοχεύσουν τη φλεγμονή στις αρτηρίες λόγω υπέρτασης και επομένως να μειώσουν τους σχετικούς κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου και νοητικής βλάβης.

Αν και η έρευνα είναι στα αρχικά της στάδια και η εργασία της ομάδας θα συνεχιστεί στο πώς αυτή η γνώση θα ωφελήσει ασθενείς με υπέρταση, ο ερευνητής δήλωσε ικανοποιημένος που διαπιστώνει  ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέα μορφή θεραπείας που θα μειώνει τη βλάβη στα αγγεία και τον εγκέφαλο σε περίπτωση αυξημένης πίεσης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά