Νέα έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και πόνου στη μέση. Ερευνητές του University of California-San Diego ανακάλυψαν ότι η πάθηση επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη - ιδιαίτερα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Η έρευνα δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις μηχανικές αλλαγές στους δίσκους όσων έχουν διαβήτη τύπου 2 συνδέοντας την πάθηση με αυξημένο κίνδυνο εκφύλισης δίσκων.

Σε ανθρώπους με διαβήτη οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι γίνονται πιο σκληροί και αλλάζουν σχήμα πρόωρα βλάπτοντας την ικανότητά τους να χειρίζονται αποτελεσματικά την πίεση.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά των δίσκων συμβάλλει σε μεγαλύτερη εμφάνιση πόνου στη μέση σε ασθενείς με διαβήτη.

Tα ευρήματα δίνουν νέες πληροφορίες για τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από τη άβλαβη στον ιστό των δίσκων  που συνδέεται με τον διαβήτη.

Στην έρευνα, οι δίσκοι ποντικών με διαβήτη τύπου 2 είχαν σημαντική βλάβη στη διαδικασία με μειωμένη  περιστροφή και τέντωμα των ινιδίων κολλαγόνου, δείχνοντας περιορισμένη ικανότητα αντοχής στην πίεση.

Επιπλέον οι δίσκοι ποντικών με διαβήτη εμφάνισαν αυξημένη σκληρότητα και υψηλότερη συγκέντρωση μη ενζυμικών διασυνδέσεων μέσα στα ινίδια κολλαγόνου.

Οι διασυνδέσεις, ως αποτέλεσμα υπεργλυκαιμίας, περιορίζουν την ικανότητα των ινιδίων να γλιστρούν το ένα δίπλα στο άλλο,
και την πλαστική παραμόρφωση του δίσκου και τον καθιστούν πιο εύθραυστο και λιγότερο ικανό να χειρίζεται το μηχανικό στρες.

Tα ευρήματα ρίχνουν φως στους τρόπους που ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τον ιστο των δίσκων τονίζοντας τη διαταραχή των αποτελεσματικών μηχανισμών παραμόρφωσης  που είναι σημαντικοί για την υγιή λειτουργία της σπονδυλικής στήλης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS Nexus.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη