ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την απένταξη συμπληρωμάτων διατροφής από τη λίστα  αποζημιούμενων φαρμάκων» 

Ολοένα και μειούμενα βαίνουν τα κονδύλια που διατίθενται για συμπληρώματα  διατροφής, οδηγώντας σε απόγνωση όσους τα έχουν ανάγκη. Σε συνέχεια  προηγούμενων Υπουργικών Αποφάσεων, με την υπ’ αριθμ. Δ3 (α) οικ. 57806/2023  απόφαση που δημοσιεύτηκε στις αρχές του Νοέμβρη, δόθηκε τέλος και στην  αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ ευρέως χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων ασβεστίου  και βιταμίνης D3. 

Τα εν λόγω σκευάσματα που βγήκαν εκτός αποζημιούμενης λίστας κοστίζουν από 6  έως 8 ευρώ (η συσκευασία τους διαρκεί κατά βάση για θεραπεία ενός μήνα) και καλούνται πλέον οι ασθενείς να τα πληρώσουν από την τσέπη τους ή να απευθυνθούν  εκ νέου στον γιατρό τους, ώστε να τους συνταγογραφήσει ένα από τα σκευάσματα που  καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ. Να σημειωθεί ωστόσο σχετικά με τα σκευάσματα  ασβεστίου που δεν έχουν βγει από τη θετική λίστα ότι αποζημιώνονται, ακολουθώντας  μια ειδική διαδικασία, σε ασθενείς με οστεοπενία ή οστεοπόρωση (βάσει του  πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας για την οστεοπόρωση), υποπαραθυρεοειδισμό,  υπασβεστιαιμία λόγω νεοπλασιών και υπασβεστιαιμία λόγω χρόνιας νεφρικής νόσου.  Ωστόσο, πέρα από αυτά τα νοσήματα, οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Πέρα από τη  χορήγηση της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες  μας, συνιστάται από τους γιατρούς στις γυναίκες άνω των 45 χρονών η χορήγηση  ασβεστίου λόγω εμμηνόπαυσης. Υπενθυμίζεται ότι η οστεοπόρωση είναι ένα από τα  σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να απασχολήσουν τις γυναίκες στην  εμμηνόπαυση και μια προοδευτική νόσος που προκαλεί εξασθένηση των οστών και  εφόσον δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα η κατάσταση επιδεινώνεται.

Επειδή ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης ξεκινά πάντα από τις βιταμίνες,  χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και οι προεκτάσεις αυτών στην  υγεία των ασθενών. 

Επειδή πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες γυναίκες και καρκινοπαθείς. Επειδή ήδη από την περασμένη Δευτέρα (12 Φεβρουαρίου) προστέθηκε ένα ακόμη  βαρύ φορτίο για τους πολίτες, καθώς άρχισε να ισχύει για τα φαρμακεία το Νέο Δελτίο  Αναθεωρημένων Τιμών για Ανθρώπινη Χρήση, βάσει της υπ’ αριθμ. Δ3 (α) 7868/2024  Υπουργικής Απόφασης περί αναθεώρησης του καταλόγου των αποζημιούμενων  φαρμάκων. Πλέον θα επιβαρύνονται με αύξηση περίπου 80% στη συμμετοχή τους στα  φάρμακα, τη στιγμή που η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και η συρρίκνωση  των εισοδημάτων τσακίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναξιολογήσει τη συνταγογράφηση ή/και τη  δωρεάν χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να αντιμετωπίσει  το προαναφερθέν πρόβλημα; Και αν ναι, για ποιες κατηγορίες; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια) 

Ακρίτα Έλενα 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος 

Βέττα Καλλιόπη 

Γαβρήλος Γεώργιος 

Δούρου Ειρήνη (Ρένα) 

Ηλιόπουλος Όθων 

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα) 

Μάλαμα Κυριακή 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κωνσταντίνος Νοτοπούλου Αικατερίνη Παναγιωτόπουλος Ανδρέας Παπαηλιού Γεώργιος Παππάς Πέτρος 

Πούλου Παναγιού 

Χρηστίδου Ραλλία 

Ψυχογιός Γεώργιος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά