Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να βοηθά τις γυναίκες να αποφύγουν την κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση, αναφέρει νέα έρευνα.

Γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε κλινική εμμηνόπαυσης στο Οντάριο εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ανακοίνωσαν ερευνητές στο περιοδικό Menopause.

Η βελτίωση συνέβη είτε είχαν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά είτε όχι.

Η κατάθλιψη φάνηκε να είναι ιδιαίτερα πιθανό να εμφανιστεί στο διάστημα γύρω από την κατάθλιψη.

Στη νέα έρευνα, 170 γυναίκες- ποσοστό 62%-είχαν σκορ ''κατάθλιψης'', δήλωσε η Dr. Alison Shea, του Research Institute of St. Joseph's Healthcare in Hamilton.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει φανεί ότι ρυθμίζει αποτελεσματικά τις εξάψεις αλλά η ικανότητά της να αντιμετωπίζει συμπτώματα διάθεσης δεν έχει αποδειχτεί.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ορμόνες επηρεάζουν τις εγκεφαλικές οδούς που ρυθμίζουν τη διάθεση κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση και εκτιμάται οτι παίζουν ρόλο στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η επίπτωση των σωματικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση θα μπορούσε επίσης να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, πρόσθεσαν ερευνητές.

Γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση φυσιολογικά είχαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης -έδειξε η έρευνα- σε αντίθεση με γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση λόγω θεραπείας για καρκίνο ή εγχείρηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά