Η περίοδος της εμμηνόπαυσης χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές στην βιολογία και την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας, αλλά κανένα από τα συμπτώματα δεν είναι πιο διαβόητο (και ενοχλητικό) από την ξαφνική αίσθηση ζέστης, τον έντονο ιδρώτα που μπορεί να σας ξυπνάει την νύχτα – αλλά μπορεί να σας πιάσει και το πρωί, όσο δουλεύετε. Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης όπως αποκαλούνται είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές γυναίκες και ο τρόπος που εκφράζονται, όπως και η αντιμετώπισή τους, μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

Και, όπως είναι λογικό, με κάθε τέτοιο ζήτημα υγείας που μπορεί να γίνει αρκετά... προσωπικό, οι ψευδείς πληροφορίες δίνουν και παίρνουν. Οπότε ας προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε μερικούς μύθους, με λογική και ψυχραιμία.

Οι εξάψεις καίνε θερμίδες

Λάθος. Ωραία θα ήταν, αλλά ο τρόπος να καίμε θερμίδες εξακολουθεί να είναι η άσκηση.

Οι εξάψεις σημαίνουν ότι βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση

Κι όμως, δεν είναι πάντα απόλυτο. Αν και η τυπική ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι περίπου τα 51, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης (η περίοδος πριν την εμμηνόπαυση) για χρόνια πριν από την τελευταία τους έμμηνο ρύση.

Οι εξάψεις προκαλούν πυρετό

Λάθος. Οι εξάψεις μπορεί να σάς κάνουν να αισθάνεστε ότι έχετε μπει στον κλίβανο, αλλά διαφέρουν από τους πυρετούς, που υποδηλώνουν υψηλότερη από την κανονική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Όταν διανύετε την εμμηνόπαυση, το σώμα σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ακόμη και σε μικρές αλλαγές της θερμοκρασίας. Όταν αισθάνεται μια αλλαγή, ξεκινά τη διαδικασία της προσπάθειας να σας δροσίσει - που είναι, κατά ειρωνικό τρόπο, το ίδιο πράγμα που σας κάνει να νιώθετε τόσο άσχημα: Η αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, για να αποβληθεί θερμότητα μέσω του ιδρώτα.

Συμπληρώματα όπως το μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν με τις εξάψεις

Κατά βάση αυτοί οι ισχυρισμοί είναι προϊόντα μάρκετινγκ. Για την ακρίβεια, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί και να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Οι εξάψεις μπορεί να σας ζαλίσουν

Είναι αλήθεια, αλλά δεν συμβαίνει συχνά. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές. Αν συμβεί σε εσάς, μάλλον θα κρατήσει για λίγο. Αν το βιώνετε συχνά, μιλήστε με τον γιατρό σας καθώς δεν είναι τυπικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, άρα μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας από πίσω.

Το σεξ βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εξάψεως

Λάθος. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα καλά νέα είναι ότι οι εξάψεις συνήθως διαρκούν μόνο περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι και μερικά λεπτά, επομένως περνούν από μόνες τους αρκετά γρήγορα.

Το κάπνισμα χειροτερεύει τις εξάψεις

Αυτό είναι αλήθεια. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που έκοψαν το κάπνισμα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονες εξάψεις σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Γενικά, οι γυναίκες που καπνίζουν πιστεύεται ότι παρουσιάζουν χειρότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι το κάπνισμα είναι γνωστό ότι έχει αρνητική επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τις εξάψεις, οπότε πρέπει απλώς να ζήσετε με αυτές

Μύθος που έπρεπε να έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Οι αλλαγές στη διατροφή, το να κάνετε σοβαρή προσπάθεια να διατηρείτε το σπίτι σας και τον εαυτό σας δροσερό, καθώς και το να μιλήσετε με τον γιατρό σας για πιθανές θεραπείες, αν οι εξάψεις παρεμβαίνουν στο να ζείτε μια φυσιολογική καθημερινότητα... όλες αυτές οι επιλογές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις εξάψεις και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Και η γυμναστική, φυσικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]