Παιδιά που ως έμβρυα εκτέθηκαν σε αναισθησία στη μήτρα όταν η μητέρα τους ήταν έγκυος και εγχειρίστηκε είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αργότερα προβλήματα συμπεριφοράς, έδειξε νέα έρευνα

Η έκθεση σε γενική αναισθησία πριν τη γέννηση συνδεόταν με 31% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχής συμπεριφοράς στο παιδί.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος όταν η έκθεση συνέβη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Ο καθηγητής Dr. Guohua Li, του Columbia University Mailman School of Public Health, δήλωσε ότι η έρευνα αποκάλυψε ενδείξεις ότι η έκθεση σε γενική αναισθησία πριν τη γέννηση μπορεί ενδεχομένως να έχει αρνητική επίδραση στη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 17 εκατομμυρίων γεννήσεων μεταξύ 1999 και 2013. Περισσότερα από 34.000 παιδιά εκτέθηκαν σε γενική αναισθησία καθώς η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της κύησης υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαίρεσης χοληδόχου κύστης ή σκωληκοειδίτιδας.

Παιδιά που ως έμβρυα εκτέθηκαν σε αναισθησία ήταν πιο πιθανόν να εμφανίσουν ΔΕΠΥ, διαταραχές συμπεριφοράς, αναπτυξιακές διαταραχές που αφορούν το λόγο και αυτισμό, έδειξε η έρευνα.

Tα προβλήματα συμπεριφοράς έτειναν να εμφανίζονται μετά τα πρώτα 3 χρόνια όταν έγιναν εμφανείς οι διαφορές μεταξύ παιδιών που εκτέθηκαν σε αναισθησία και όσων όχι.

Τα φάρμακα της γενικής αναισθησίας μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντια, πιθανόν επηρεάζοντας το αναπτυσσόμενο έμβρυο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Παρά τα ευρήματα, οι γιατροί δήλωσαν οι έγκυες να μην παραλείπουν αναγκαίες για αυτές εγχειρήσεις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Anesthesia.

 

Πηγές:
British Journal of Anesthesia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου