Η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης "Leftshift One" με έδρα το Γκρατς της Αυστρίας και η εταιρεία λογισμικού "Cancom Austria" ξεκίνησαν συνεργασία. Το πρώτο έργο υλοποιήθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες.Τα δεδομένα ενός ελβετικού ιατρικού εργαστηρίου αξιολογήθηκαν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι η έρευνα των συνδέσεων μεταξύ της υγείας και του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου, το οποίο αποτελείται από περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια.

"Ένα μόνο δείγμα που αποστέλλεται στο εργαστήριο περιέχει περισσότερα από 300.000 σημεία δεδομένων", αναφέρει ο Patrick Ratheiser, διευθύνων σύμβουλος της Leftshift One. Είναι αδύνατο για τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τους συσχετισμούς εδώ, γι' αυτό και βασίζονται στην υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο Ortho-Analytic, ένα εργαστήριο ολοκληρωμένης ιατρικής στα βόρεια της Ζυρίχης, αναλύεται το μικροβίωμα του εντέρου προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την ανθρώπινη υγεία. Ενώ η Leftshift One προμήθευσε την τεχνολογία AI για το έργο, η Cancom Austria, που λειτουργεί με την επωνυμία Kapsch BusinessCom μέχρι το τέλος του 2023, προγραμμάτισε το λογισμικό για την απόκτηση και την οπτικοποίηση των δεδομένων.

Με τη βοήθεια του λογισμικού "MyGPT" που ανέπτυξε η Leftshift One - το οποίο προορίζεται να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση για το ChatGPT της OpenAI - οι ασθενείς απαντούν αρχικά σε ερωτήσεις σχετικά με προηγούμενες ασθένειες, συμπεριφορές ή διατροφικές συνήθειες με φωνητική εισαγωγή.

Οι ευαίσθητες πληροφορίες των ασθενών είναι ανώνυμες και δεν αποθηκεύονται σε δημόσιους διακομιστές, δήλωσε η Leftshift One .

Στη συνέχεια, οι πληροφορίες συγκρίνονται με τα δεδομένα από την ανάλυση του μικροβιώματος, τα οποία λαμβάνονται από δείγματα του εντερικού περιεχομένου. Υπάρχει ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στη θεραπεία εντερικών ασθενειών όπως η ελκώδης κολίτιδα και στη χρήση φαρμάκων.

"Είμαστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένα έργα που προηγουμένως ήταν πέρα από το γνωστικό μας πεδίο", δήλωσε ο Ratheiser.

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών ενός οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των μυκήτων. Στους ανθρώπους, έχει αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό και την ισορροπία των ορμονών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου