Στην ηπατική εγκεφαλοπάθεια, τοξίνες- κυρίως αμμωνία- μπορούν να συσσωρευτούν και να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο παρεμβαίνοντας στην εγκεφαλική λειτουργία.

Η ηπατική εγκεφαλοπάθεια μπορεί να είναι πολύ ελαφριά και δύσκολη να διαγνωστεί. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ απαλά όπως αλλαγές στα μοτίβα ύπνου ή ευερεθιστότητα. Καθώς επιδεινώνεται η πάθηση προκύπτουν συμπτώματα όπως αποπροσανατολισμός ή σύγχυση. Στην πιο σοβαρή της μορφή μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.

Η πάθηση είναι πιο εύκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί αν είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος έχει κίρρωση. Το πρόβλημα είναι ότι η κίρρωση είναι σιωπηλή νόσος μέχρι να φτάσει σε πολύ προχωρημένα στάδια. Η ηπατική εγκεφαλοπάθεια είναι πολύ πιο δύσκολο να διαγνωστεί στον γενικό πληθυσμό.

Τα συμπτώματα αλλαγής της διάθεσης, συμπεριφοράς, σύγχυση  και αμνησία, επίσης εμφανίζονται σε ανθρώπους με άνοια.

Η νέα έρευνα εξέτασε ιατρικά αρχεία βετεράνων που αντιμετωπίστηκαν από το Veterans Health Administration για πάνω από 10 χρόνια, με διάγνωση άνοιας να γίνεται σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν κλινικά στοιχεία, όπως εξετάσεις αίματος από αυτή την ομάδα και τα χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν το σκορ FIB-4 (που βασίζεται σε εξετάσεις αίματος για το ήπαρ και στην ηλικία) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της ηπατικής βλάβης.

Πάνω από 175.000 άνθρωποι περιλήφθηκαν στην ανάλυση. Από αυτούς ,το 10% (18.390 άνθρωποι) είχαν σκορ FIB-4 μεγαλύτερο από 3.25.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υψηλό σκορ FIB-4 ήταν πιο συχνό σε όσους είχαν ιογενή ηπατίτιδα και έπιναν πολύ αλκοόλ.

Υψηλό σκορ ήταν λιγότερο πιθανό σε ανθρώπους με διαβήτη, υπέρταση ή νεφρική νόσο-όλοι παράγοντες κινδύνου για άνοια. Αυτό υποδεικνύει ότι άνθρωποι με υψηλό σκορ FIB-4 ενδεχομένως μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν ηπατική νόσο και τα συμπτώματα να οφείλονται στην ηπατική εγκεφαλοπάθεια παρά στην άνοια.

Οι ερευνητές στη συνέχεια επιβεβαίωσαν τα ευρήματα εστιάζοντας σε χωριστή ομάδα που αξιολογήθηκε για άνοια στο νοσοκομείο και προέκυψαν παρόμοια αποτελέσματα, με το 9% να έχει υψηλό σκορ FIB-4 και πιθανόν κίρρωση,

Η έρευνα υποδείκνυε ότι περίπου το 10% ανθρώπων που διαγνώστηκαν με άνοια μπορεί ενδεχομένως να έχουν υποκείμενη σιωπηλή ηπατική νόσο, με την ηπατική εγκεφαλοπάθεια να προκαλεί ή να συμβάλλει στα συμπτώματα.

Είναι η πρώτη έρευνα του είδους της που αναλύει με αυτό τον τρόπο στοιχεία υγείας. Όμως θα πρέπει να ερμηνευτεί  τα αποτέλεσμα με προσοχή.

Πρώτον τα στοιχεία προέρχονται από βετεράνους – 97% άντρες και 80% λευκούς και επομένως δεν είναι αντιπροσωπευτικά του γενικότερου πληθυσμού.

Δεύτερον, το FIB-4 χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης κίρρωσης. Είναι χρήσιμο σκορ που υπολογίζεται εύκολα αλλά η ακρίβεια εξαρτάται από την αιτία της ηπατικής νόσου και είναι χαμηλότερο στους ηλικιωμένους. Τελικά, το να έχει κάποιος υψηλό FIB-4 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει ηπατική εγκεφαλοπάθεια.

Η έρευνα ανοίγει σημαντική νέα οδό ερευνών. Ενισχύει την εγρήγορση για έλεγχο για ηπατική νόσο σε ανθρώπους με γενικά συμπτώματα άνοιας.

 

Πηγές:
The Conversation  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά