Σύμφωνα με νέα έρευνα, η θεραπεία με κατοικίδια θα μπορούσε να αποτελέσει καλό τρόπο βελτίωσης της ψυχικής υγείας.

Ερευνητές από τη Νότιο Κορέα ανακάλυψαν ότι το παιχνίδι με ένα σκύλο αλλάζει τα εγκεφαλικά κύματα, ενισχύει τη χαλάρωση και τη συγκέντρωση, ενώ μειώνει το στρες και την κατάθλιψη.

Μέτρησαν το αποτύπωμα της αλληλεπίδρασης στα εγκεφαλικά κύματα ανθρώπων και διέκριναν διάφορα οφέλη από αυτές τις δραστηριότητες.

Κατέληξαν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τα πιθανά πλεονεκτήματα παρεμβάσεων μέσω ζώων στους ανθρώπους.

Η έρευνα, του Konkuk University, είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τα μοτίβα στα εγκεφαλικά κύματα με διαφορετικά είδη αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-σκύλου.

Η μελέτη εξέτασε πώς διάφορες δραστηριότητες  με σκύλους, από παιχνίδι και βόλτα έως τάισμα και μασάζ, επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου όπως μετράται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Η έρευνα περιέλαβε 30 υγιείς ενήλικες που έκαναν 8 δραστηριότητες με σκύλο όπως παιχνίδι, βόλτα, τάισμα, μασάζ, καλλωπισμό, φωτογραφία, αγκαλιά και απλή συνάντηση.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αποτύπωσε τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, εστιάζοντας στα Άλφα και Βήτα (δείκτες χαλάρωσης και συγκέντρωσης αντίστοιχα).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δραστηριότητες όπως παιχνίδια και βόλτα με σκύλο αύξαναν σημαντικά τη χαλάρωση, όπως έδειξε η αυξημένη δραστηριότητα κυμάτων Αλφα, Αντίθετα, δραστηριότητες που απαιτούσαν πιο εστιασμένη αλληλεπίδραση, όπως μασάζ και καλλωπισμός του σκύλου, οδήγησαν σε αυξημένη συγκέντρωση χωρίς στρες, όπως έδειξε η αυξημένη δραστηριότητα κυμάτων Βήτα.

Ο καλλωπισμός σκύλου οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα κυμάτων Βήτα, που συνδέεται με αυξημένη συγκέντρωση χωρίς στρες.

Σχετικά με τη συναισθηματική απόκριση, η αλληλεπίδραση με ένα σκύλο συνδεόταν με χαμηλότερο στρες και βελτιωμένη διάθεση, τονίζοντας τα συναισθηματικά οφέλη του να περνά κάποιος χρόνο με ένα σκύλο.

Η έρευνα ρίχνει φως στους τρόπους που η αλληλεπίδραση με τους σκύλους επηρεάζει την ψυχική κατάσταση και την ευεξία.

Το παιχνίδι με τον σκύλο δεν χαλαρώνει τον εγκέφαλο μόνο αλλά και τον οξύνει, ενισχύοντας τη χαλάρωση και τη συγκέντρωση.

Η διπλή επίδραση δείχνει ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε θεραπείες για την ανακούφιση από το στρες και τη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Η βόλτα φάνηκε να κάνει τους συμμετέχοντες να αισθάνονται πιο άνετα και φυσικά, ενώ το μασάζ αύξησε τη συγκέντρωση και τη χαλάρωση.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο PLoS ONE, ότι η έρευνά τους δείχνει ότι δραστηριότητες με ζώα όπως παιχνίδι, βόλτα, μασάζ και καλλωπισμός, έχουν θετική επίδραση διευκολύνοντας την αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε υγιείς συμμετέχοντες.

Πηγές:
PLoS ONE,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά