Η κατοχή σκύλου συνδέεται μερικές φορές με την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη ενός Βιεννέζου ειδικού σε θέματα δημόσιας υγείας από την ιατρική πανεπιστημιακή σχολή της Βιέννης, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της κατάθλιψης. Ωστόσο, προφανώς εξαρτάται και από το αν είναι κανείς "πρωινός" ή "βραδινός" τύπος.

"Υποθέσαμε ότι η κατοχή ενός σκύλου και η βόλτα με το ζώο το πρωί συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και ότι αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για τους "βραδινούς ανθρώπους", καθώς τους βοηθά να συγχρονίσουν το βιολογικό τους ρολόι με το ηλιακό σύστημα", ανέφεραν η Magdalena Zebrowska και οι συν-συγγραφείς της μελέτης και συγκεκριμένα επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη (ΗΠΑ), στο PLOS One. 

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία 26.169 ψυχικά υγιών αμερικανών νοσηλευτριών ηλικίας 53 - 72 ετών, οι οποίες παρακολουθούνταν συνεχώς από το 2017 έως το 2019.

Πρόκειται για συμμετέχοντες στη μελέτη "US Nurses' Health Study 2", στην οποία επιδημιολόγοι του Πανεπιστημίου της Βοστώνης παρατηρούν εδώ και δεκαετίες διάφορες πτυχές του τρόπου ζωής, της χρήσης φαρμάκων κ.λπ. για την υγεία μιας μεγάλης ομάδας νοσηλευτριών.

Για τους επιδημιολόγους, η ομάδα των νοσηλευτριών χαρακτηρίζεται κυρίως από το γεγονός ότι  ως συμμετέχουσες επιδεικνύουν ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κατανόησης και πειθαρχίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κύριο αποτέλεσμα διέψευσε τουλάχιστον εν μέρει την αρχική υπόθεση: το αν οι γυναίκες είχαν ή όχι σκύλο δεν είχε στατιστικά σημαντική διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Η διάρκεια του πρωινού περιπάτου (περισσότερο από 30 λεπτά ή λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας) δεν έκανε επίσης καμία διαφορά, ούτε οι πολύ πρώιμοι (πριν από τις 7.00 π.μ.) περίπατοι με το ζώο ή οι μεταγενέστεροι.

Ωστόσο, οι ειδικοί κατέληξαν σε μια διαφορετική συσχέτιση. "Σε σύγκριση με γυναίκες με τον ίδιο χρονοτύπο αλλά χωρίς κατοικίδιο, οι ιδιοκτήτριες σκύλων με βραδινό χρονοτύπο είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης ".

Οι γυναίκες αυτές ωφελούνταν περισσότερο όταν έβγαιναν έξω με το σκύλο τους το πρωί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου