Ένα συγκεκριμένο σκεύασμα ελαίου λεβάντας δεν βοηθά μόνο κατά του άγχους, αλλά προφανώς και κατά της ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης αποτελεσματικότητας που διεξήγαγε ο βιεννέζος ψυχίατρος, Siegfried Kasper, (Κέντρο Έρευνας του Εγκεφάλου/Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης) με Γερμανούς και Ελβετούς συν-συγγραφείς.

"Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα και διέρχονται μέσω παρόμοιων νευροβιολογικών μηχανισμών. Τα αντικαταθλιπτικά έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά για το άγχος. Αντιστρόφως, θα μπορούσε επομένως να είναι χρήσιμη η διερεύνηση της πιθανής επίδρασης αγχολυτικών φαρμάκων (αγχολυτικών) όπως το Silexan στην κατάθλιψη, έγραψαν ο Kasper και οι συν-συγγραφείς του, από την ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου και την ψυχιατρική πανεπιστημιακή κλινική της Ζυρίχης, μεταξύ άλλων, στο "European Archives of Psychiatry και Clinical Neuroscience "

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν μια μελέτη με συνολικά 498 ασθενείς που έπασχαν από ήπια έως μέτρια κατάθλιψη (MADRS: 19 έως 34- πρώτο ή επαναλαμβανόμενο καταθλιπτικό επεισόδιο) σύμφωνα με την ταξινόμηση MADRS που χρησιμοποιείται διεθνώς στην ψυχιατρική (δέκα ερωτήσεις, κάθε μία βαθμολογείται από 0 έως 6 και αθροίζεται, υψηλότερη βαθμολογία 60).

Σε 170 ασθενείς χορηγήθηκε το παρασκεύασμα ελαίου λεβάντας Silexan (μία φορά 80 χιλιοστόγραμμα την ημέρα), 171 ασθενείς κατάπιαν ένα δισκίο του κλασικού αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης σερτραλίνη (50 χιλιοστόγραμμα) μία φορά την ημέρα, σε 157 δοκιμαζόμενους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Ούτε οι ασθενείς ούτε οι θεράποντες ιατροί γνώριζαν ποιοι εξεταζόμενοι έπαιρναν τι.

Η διάρκεια της θεραπείας ήταν 56 ημέρες. Μετά από αυτές τις οκτώ εβδομάδες, επαναλήφθηκε η αξιολόγηση MADRS. Όσοι είχαν λάβει το σκεύασμα με έλαιο λεβάντας παρουσίασαν βελτίωση κατά 2,17 μονάδες στην κλίμακα MADRS σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ασθενείς που είχαν λάβει το αντικαταθλιπτικό έδειξαν ανάλογο, ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα (μείωση της σοβαρότητας της κατάθλιψης κατά 2,59 μονάδες). Η ικανότητα των θεραπευομένων να αντιμετωπίζουν καλύτερα την καθημερινή ζωή ήταν επίσης ιδιαίτερα σημαντική κατά τη χρήση του Silexan.

"Η λεβάντα (Lavandula angustifolia) είναι γνωστή ως φαρμακευτικό φυτό εδώ και αιώνες και έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Το έλαιο λεβάντας που λαμβάνεται από τα άνθη του φυτού με απόσταξη ατμού είναι ένα σύνθετο μείγμα πολλών ουσιών στο οποίο έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 160 διαφορετικές ουσίες.

Οι αγχολυτικές  ιδιότητες της ουσίας αποδίδονται σε διάφορα συστατικά, μεταξύ των οποίων η λιναλοόλη και το οξικό λιναλύλιο", έγραφε ο Kasper, τότε ακόμη επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης, σε μια εργασία ανασκόπησης το 2015. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, η κύρια εστίαση ήταν στη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών.

Σύμφωνα με τον Kasper, ωστόσο, η ποιότητα των παρασκευασμάτων ελαίου λεβάντας είναι σημαντική. Τα έλαια από Lavandula angustifolia με υψηλή περιεκτικότητα σε εστέρες είναι κατάλληλα για την παραγωγή παρασκευασμάτων φαρμακευτικής ποιότητας.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των ατόμων στην ΕΕ εμφανίζει συμπτώματα αγχώδους διαταραχής μέσα σε ένα χρόνο και περίπου το 7% καταθλιπτική φάση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω