Η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να προληφθούν με χρήση δομημένης τηλεφωνικής ψυχολογικής περίθαλψης διάρκειας 8 εβδομάδων, αναφέρει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University of York,  Hull York Medical School και Tees, Esk and Wear Valleys NHS Foundation Trust.

Tα αποτελέσματα της έρευνας- σημαντική κλινική δοκιμή κατά την πανδημία-έδειξαν γρήγορη βελτίωση στην ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής όταν ηλικιωμένοι λάμβαναν σε εβδομαδιαία βάση τηλεφωνήματα για 8 εβδομάδες από ειδικά εκπαιδευμένο coach, που τους ενθάρρυνε να διατηρήσουν τις κοινωνικές σχέσεις τους και να παραμείνουν ενεργητικοί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα κατάθλιψης μειώθηκαν σημαντικά και τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα από αυτά που φάνηκαν με τα αντικαταθλιπτικά.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα επίπεδα συναισθηματικής τους μοναξιάς υποχώρησαν κατά 21% σε 3 μήνες και τα οφέλη παρέμεναν μετά τον τερματισμό των τηλεφωνημάτων- κάτι που υποδεικνύει διαρκή επίδραση.

Η δοκιμή, Behavioral Activation in Social Isolation (BASIL+), ξεκίνησε λίγους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ για τη μέτρηση της μοναξιάς με αυτόν τον τρόπο.

Η ηλικία τους ήταν πάνω από 65 ετών και είχαν πολλές μακροχρόνιες παθήσεις. Τους ζητήθηκε να απομονωθούν κατά την πανδημία COVID και είχαν υψηλό κίνδυνο μοναξιάς και κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Healthy Longevity.

Πηγές:
The Lancet Healthy Longevity.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου