Το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής είναι γεμάτο με τροφές που μπορούν να μάς κάνουν πολύ καλό. Αλλά την ίδια στιγμή είναι και τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο, καθώς είναι πλούσιες σε (ωφέλιμα, μεν) λιπαρά, άρα και σε θερμίδες.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις τροφές αυτές και στο πόσες θερμίδες μάς δίνουν, ώστε να προγραμματίσουμε και τν νηστεία μας αναλόγως.

Λαγάνα

Μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική στα επιφανειακά στοιχεία, αλλά κατά βάση οι θερμίδες της και το διατροφικό της προφίλ είναι ίδιες με του λευκού ψωμιού. Που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να την καταναλώνουμε μόνο σε μικρές ποσότητες.

Όσπρια

Φακές, φάβα ή φασόλια, πάντα αποτελούν μεγάλο κομμάτι της Σαρακοστιανής διατροφής. Και αυτό είναι τέλειο, επειδή περιέχουν φυτική πρωτεΐνη, ίνες, φολικό οξύ αλλά και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ελιές

Είναι πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαεά και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας, όπως το ελαιόλαδο. Αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης και επίσης περιέχουν βιταμίνες Α και Ε. 5 μεγάλες ή 10 μικρές ελιές περιέχουν περίπου 45 θερμίδες. Προσοχή, όμως, επειδή μπορεί να έχουν αρκετό αλάτι.

Χαλβάς

Ο χαλβάς είναι – σε σχέση με άλλα γλυκά, τουλάχιστον – πολύ θρεπτικός. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολλά ωφέλιμα λιπαρά, αλλά και πολλές θερμίδες. Ο απλός χαλβάς έχει περίπου 300 θερμίδες ανά φέτα. Και αν μιλάμε για χαλβά με ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα, οι θερμίδες μπορούν να ανεβούν ακαριαία.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά και τα όστρακα είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, ενώ προσφέρουν πολύτιμα λιπαρά ω-3 στον οργανισμό. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που δεν αναφέρουμε συχνά, αλλά χρειαζόμαστε όπως και να ‘χει, όπως τον ψευδάργυρο, τον χαλκό αλλά και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αν δεν τα τηγανίσουμε, τα περισσότερα θαλασσινά προσφέρουν περί τις 100-115 θερμίδες ανά 100 γρ.

Ταραμοσαλάτα

Περιέχει φώσφορο και κάλιο, αλλά υπάρχουν και καλύτερες πηγές – συγκεκριμένα, πηγές χωρίς τόσο πολύ αλάτι. Είναι αρκετά παχυντική, καθώς μια κουταλιά της σούπας (περίπου 15 γρ.) περιέχει 80 θερμίδες, και αυτό χωρίς καν να υπολογίσουμε ότι σχεδόν πάντα την τρώμε μαζί με ψωμί, άρα καλύτερα να την απολαμβάνουμε με μέτρο.

Τουρσί

Συχνός μεζές της Σαρακοστής, που μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη: Εκτός από τις χαμηλές θερμίδες και τις φυτικές ίνες και βιταμίνες των λαχανικών που θα μας προσφέρει, το τουρσί είναι ζυμωμένο τρόφιμο, που σημαίνει ότι περιέχει προβιοτικά που θα ενισχύσουν την λειτουργία και την καλή υγεία του εντέρου μας. Η μόνη προσοχή με τα τουρσιά είναι ότι περιέχουν και πολύ αλάτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά