Συστάσεις προς τους γιατρούς για την αποφυγή χορήγησης του φαρμάκου Paxlovid, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε σημερινή ανακοίνωση - επιστολή προς τους γιατρούς, οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ σημειώνουν πως το Paxlovid (νιρματρελβίρη, ριτοναβίρη) μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή και θανατηφόρες φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα ανοσοκατασταλτικά, συμπεριλαμβανομένου του τακρόλιμους.

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

"Αξιότιμε Επαγγελματία Υγείας,

Η Pfizer, σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα εξής:

Περίληψη

• Η συγχορήγηση του Paxlovid με ορισμένα ανοσοκατασταλτικά με στενό θεραπευτικό δείκτη όπως οι αναστολείς της καλσινευρίνης (κυκλοσπορίνη, τακρόλιμους) και οι αναστολείς του mTOR (εβερόλιμους, σιρόλιμους) μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή και θανατηφόρες αντιδράσεις λόγω
φαρμακοκινητικών αλληλεπιδράσεων.

• Λόγω του κινδύνου σοβαρών αλληλεπιδράσεων, η συγχορήγηση με αυτά τα ανοσοκατασταλτικά θα πρέπει να εξετάζεται μόνο εάν είναι δυνατή η στενή και
τακτική παρακολούθηση των συγκεντρώσεων του ανοσοκατασταλτικού στον ορό.

• Η παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο στη διάρκεια της συγχορήγησης με το Paxlovid, αλλά και μετά τη θεραπεία.

• Το Paxlovid αντενδείκνυται σε ασθενείς που χρησιμοποιούν φάρμακα των οποίων η κάθαρση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το CYP3A και για τα οποία οι
αυξημένες συγκεντρώσεις στο πλάσμα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ή/και απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του αναστολέα της καλσινευρίνης, βοκλοσπορίνη.

• Απαιτείται διαβούλευση με μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας αυτής της συγχορήγησης.

• Το δυνητικό όφελος από τη θεραπεία με το Paxlovid θα πρέπει να σταθμίζεται προσεκτικά έναντι των σοβαρών κινδύνων εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα
οι φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις.

Γενικές πληροφορίες για το ζήτημα που αφορά την ασφάλεια:

Η χρήση του Paxlovid, ενός ισχυρού αναστολέα του CYP3A, σε ασθενείς που λαμβάνουν συγχορηγούμενα φάρμακα που μεταβολίζονται από το CYP3A ενδέχεται να αυξήσει τις συγκεντρώσεις αυτών των φαρμάκων στο πλάσμα. Έχουν αναφερθεί περιστατικά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, ορισμένες από τις οποίες ήταν θανατηφόρες και οι οποίες προέκυψαν από φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Paxlovid και των ανοσοκατασταλτικών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της καλσινευρίνης (βοκλοσπορίνη, κυκλοσπορίνη και τακρόλιμους) και των αναστολέων του mTOR (εβερόλιμους και σιρόλιμους).

Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε ταχεία αύξηση των συγκεντρώσεων του ανοσοκατασταλτικού σε τοξικά επίπεδα, με αποτέλεσμα απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα τακρόλιμους μπορούν να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη και να αυξήσουν την ευαισθησία σε σοβαρές λοιμώξεις λόγω υπερβολικής ανοσοκαταστολής.

Το Paxlovid αντενδείκνυται στους ασθενείς που λαμβάνουν τον αναστολέα της καλσινευρίνης βοκλοσπορίνη. Απαιτείται διαβούλευση με μια διεπιστημονική ομάδα (π.χ. με τη συμμετοχή ιατρών, ειδικών στην ανοσοκατασταλτική θεραπεία και/ή ειδικών στην κλινική φαρμακολογία) για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της συγχορήγησης του Paxlovid με αναστολείς της καλσινευρίνης (κυκλοσπορίνη και τακρόλιμους) και αναστολείς του mTOR (εβερόλιμους και
σιρόλιμους).

Οι αναστολείς της καλσινευρίνης και οι αναστολείς mTOR είναι φάρμακα με στενό θεραπευτικό δείκτη και, συνεπώς, η συγχορήγηση του Paxlovid με αυτά τα ανοσοκατασταλτικά θα πρέπει να εξετάζεται με στενή και τακτική παρακολούθηση των συγκεντρώσεων του ανοσοκατασταλτικού στον ορό, για την προσαρμογή της δόσης του ανοσοκατασταλτικού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερέκθεση στο ανοσοκατασταλτικό και οι επακόλουθες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Είναι σημαντικό να γίνεται παρακολούθηση όχι μόνον κατά τη διάρκεια της συγχορήγησης με το Paxlovid, αλλά και μετά τη θεραπεία.

Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τις κλινικά σημαντικές φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία αντενδείκνυται η συγχορήγηση με το Paxlovid λόγω σοβαρών αλληλεπιδράσεων, συμβουλευτείτε την τρέχουσα ΠΧΠ ή σαρώστε τον κωδικό QR στην εξωτερική συσκευασία του Paxlovid".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά