Διευρύνεται ο κατάλογος των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που παρατίθενται αναλυτικά πιο κάτω, τον Απρίλιο είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα 234 σκευάσματα (ήταν 233 τον Μάρτιο) και 51 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που ήταν 47 τον προηγούμενο μήνα.

Τον Φεβρουάριο ήταν σε έλλειψη 193 φάρμακα και τον Δεκέμβριο υπήρχε περιορισμένη διαθεσιμότητα για 109.

Από αυτά, τα 45 είναι αμιγώς νοσοκομειακά, τα 6 είναι σκιαγραφικά και τα 4 είναι εμβόλια. Τα υπόλοιπα είναι φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία και μη αποζημιούμενα σκευάσματα (ΜΗΣΥΦΑ).

Οι ελλείψεις αποδίδονται, μεταξύ άλλων, στις παράλληλες εξαγωγές, καθώς η χαμηλή τιμή τους στην Ελλάδα, καθιστά πολύ συμφέρουσα τις προώθησή τους σε χώρες με υψηλές τιμές, όπως η Γερμανία. 

Στο θέμα των ελλείψεων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Φόρουμ των Δελφών. Ο Άρης Αγγελής επισήμανε πως συνδυάζονται η παραγωγική διαδικασία και εμπορικοί λόγοι, ενώ σημαντικές έλλειψες έχουν να κάνουν με ελλείψεις κρίσιμων μοναδικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, ξεκίνησε το έργο της η επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων και, σε συνεργασία με τους φορείς, αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης των ελλείψεων.

Αγώνας

Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε πως κάθε έλλειψη έχει διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική λύση και ότι "είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα να καλύπτουμε τις ανάγκες της αγοράς", σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Τόνισε πως η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα, όπως η αύξηση της τιμής των φθηνών φαρμάκων, η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και άλλα ώστε ο ασθενής να βρίσκει το φάρμακό του όταν το έχει ανάγκη.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια