Αυξητική είναι η τάση στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Μάρτιο υπήρξε πρόβλημα με 233 φάρμακα, έναντι 193 φαρμάκων τον Φεβρουάριο και 109 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στον κατάλογο με τις τρέχουσες ελλείψεις, που παρατίθεται πιο κάτω, περιλαμβάνονται 186 φάρμακα "περιορισμένης διαθεσιμότητας", εκ των οποίων τα 126 διατίθενται από τα φαρμακεία, τα 6 είναι μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), τα 40 νοσοκομειακά, τα 4 εμβόλια και τα 10 σκιαγραφικά.

Υπάρχουν, επίσης, 47 φάρμακα "μόνιμης και έκτακτης κάλυψης", τα περισσότερα εκ των οποίων διατίθενται από φαρμακεία και νοσοκομεία.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις σε "παράλληλες" εξαγωγές φαρμάκων σε ευρωπαϊκές κυρίως χώρες. Σε πρόσφατη εκδήλωση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς κατήγγειλε πως έχει στοιχεία για παράλληλες εξαγωγές στη Γερμανία φαρμάκων όσο αυτά βρίσκονταν σε απαγόρευση εξαγωγών.

"Διαπιστώθηκε με στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; Δεν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί για να το βγάλεις πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη γερμανική αγορά", είπε και πρόσθεσε:

"Αποθήκη που έβγαλε φάρμακο ενώ ήταν απαγορευμένο, εγώ θα ζητήσω από τον υπουργό να κλείσει. Να την κλείσει δια παντός. Διότι τα στοιχεία που έχουμε είναι σοβαρά, ήρθαν από τη Γερμανία και διαπιστώσαμε από διασταυρώσεις ότι είναι μια πραγματικότητα".

Στην καταγγελία τοποθετήθηκε το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, το οποίο κάλεσε τον κ. Βαλτά να καταθέσει στοιχεία:

"Τελικά, υπάρχει σκούπα στην οποία συμμετέχουν και  Φαρμακεία; Διότι μέχρι πρότινος ισχυριζόταν το αντίθετο", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΣΦ.

Οι φαρμακαποθηκάριοι καλούν τον πρόεδρο του ΠΦΣ να υλοποιήσει τις απειλές του, κόβοντας ποδάρια φαρμακοποιών:

"Μήπως γνωρίζει και από που προμηθεύτηκε ο εν λόγω παράνομος τα σκευάσματα που εξήγαγε; Διότι αν - λέμε αν - τα αγόρασε μέσω 'σκούπας' από τα φαρμακεία, τότε του παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υλοποιήσει άμεσα τις δηλώσεις του και να…κόψει ποδάρια"…

Ο ΠΣΦ καλεί τον πρόεδρο του ΠΦΣ να κοινοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε να συνδράμουν όλοι, με κάθε μέσο, σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρόεδρος ΕΟΦ

Αναφερόμενος στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος δήλωσε χθες στην ΕΡΤ τα εξής:

"Υπάρχει μια διάχυτη εικόνα για ελλείψεις φαρμάκων, τα οποία πραγματικά δεν είναι σε έλλειψη και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επανέρχεται συνεχώς. Εμείς που έχουμε τη δυνατότητα ξέρουμε ότι τα φάρμακα είναι στα ύψη, τα φάρμακα είναι σε επάρκεια, τι υπάρχει στη χώρα, σε φαρμακαποθήκες και για πολλά από τα φάρμακα η οποία γίνεται συζήτηση και ακούω και πραγματικά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχει έλλειψη, όπως τα παιδικά, τα εισπνεόμενα αντιβιοτικά. Για όλα αυτά υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά. Με άλλα λόγια, υπάρχει επάρκεια για τουλάχιστον 1 μήνα.

Πρόβλημα παρατηρείται στο λίθιο, το οποίο όμως, θα λυθεί τις επόμενες μέρες. Στο λίθιο υπάρχει ζήτημα και επειδή υπάρχει και έχει απασχολήσει πάρα πολύ κι εμάς και το υπουργείο, έχει γίνει εισαγωγή μερικές χιλιάδες κομμάτια τα οποία έρχονται τώρα. Πιθανόν και αυτό θα αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όπως και θα αποκατασταθεί η διάθεση και του λιθίου σε μεγάλο βαθμό. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να φωτίσει και όλο το κύκλωμα φαρμακαποθήκες φαρμακεία για να φτάσει το φάρμακο στον ασθενή σε όλη την αλυσίδα".

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου