Στοιχεία για παράλληλες εξαγωγές στη Γερμανία φαρμάκων όσο αυτά βρίσκονταν σε απαγόρευση έχουν περιέλθει στην κατοχή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπως είπε ο πρόεδρός του, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας την Κυριακή στο συνέδριο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ), τη Δευτέρα πρόκειται να επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΕΟΦ για να τα καταθέσει προς διερεύνηση.

"Διαπιστώθηκε με στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; Δεν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί για να το βγάλεις πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη γερμανική αγορά", είπε και πρόσθεσε: "αποθήκη που έβγαλε φάρμακο ενώ ήταν απαγορευμένο, εγώ θα ζητήσω από τον υπουργό να κλείσει. Να την κλείσει δια παντός. Διότι τα στοιχεία που έχουμε είναι σοβαρά, ήρθαν από τη Γερμανία και διαπιστώσαμε από διασταυρώσεις ότι είναι μια πραγματικότητα".

Στη διάρκεια θεματικού debate που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και νυν εθνικού εκπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο κ. Βαλτάς είπε πως οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, ενώ χαρακτήρισε ως ένα καλό βήμα για την εξομάλυνση της αγοράς τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης της διακίνησής τους. 

"Σε καθημερινή βάση, οι εταιρείες ενημερώνουν το σύστημα μέσω του ΕΟΦ για το τι έδωσαν στα φαρμακεία μας απευθείας και τι έδωσαν στις φαρμακαποθήκες. Ταυτόχρονα, για τις φαρμακαποθήκες το σύστημα μπαίνει στο μηχανογραφικό και αντλεί τα αποθέματά τους και τι δώσανε σε κάθε φαρμακείο. Άρα καθημερινά γνωρίζει το κράτος τι απόθεμα έχει η αποθήκη και τι διέθεσαν", είπε.

Παρατήρησε, παράλληλα, πως το κράτος γνωρίζει τα αποθέματα του φαρμακείου μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - "η διαφορά του τι πήρα και τι έδωσα είναι το απόθεμά μου", σημείωσε - προσθέτοντας πως και ο φαρμακοποιός που θα αποφασίσει να δώσει ελεύθερο ένα φάρμακο που υποχρεούται να δώσει με ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρανομεί και πρέπει να τιμωρηθεί. "Αν κάποιος συνάδελφος θέλει να συμμετέχει στις περίφημες 'σκούπες' που ήδη κυκλοφορούν, εγώ θα κόψω τα ποδάρια και της εταιρίας αλλά και των φαρμακοποιών που συνεχίζουν αυτό το βιολί", ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας και το μήνυμα πως κάποιοι έχουν εντοπιστεί και παρακολουθούνται.

Εξέφρασε την ελπίδα πως οι φαρμακαποθήκες και ειδικά οι ιδιωτικές, να τηρήσουν τη συμφωνία κυρίων με το υπουργείο Υγείας για διαφύλαξη της επάρκειας στα ελληνικά φαρμακεία και εξαγωγή αυτών που περισσεύουν. "Αν το εφαρμόσουν θα ομαλοποιηθεί η αγορά. Αν δεν το εφαρμόσουν, θα παρέμβουμε κι εμείς, ζητώντας είτε να πάμε σε πλήρη απαγόρευση είτε να κλείσουν οι αποθήκες που δεν τήρησαν τη συμφωνία", είπε, προσθέτοντας πως αν ήταν υπουργός Υγείας θα έκλεινε τις αποθήκες που το 70% με 80% του τζίρου τους είναι να δίνουν σε άλλες αποθήκες και όχι στα φαρμακεία. "Έχουμε κι αυτές τις αποθήκες, των 150 τετραγωνικών, που έχουν μια βιτρίνα 50 φαρμακεία και λειτουργούν με το να παίρνουν φάρμακα από άλλες και να τα στέλνουν στο εξωτερικό. Αυτές πρέπει να κλείσουν".

Β. Κοντοζαμάνης: Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα

Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και όχι μόνο θέμα παράλληλων εξαγωγών, ανέφερε από την πλευρά του ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. "Πολλές φορές είναι περιορισμένη η διάθεση. Για παράδειγμα στα αναπνευστικά υπάρχει πρόβλημα παραγωγικής διαδικασίας σε παγκόσμιο επίπεδο στα αναλώσιμα υλικά", τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας πως το διεθνές φαινόμενο των ελλείψεων είναι απότοκο της πανδημίας, καθώς διαταράχτηκε η εφοδιαστική αλυσίδα.

"Σίγουρα υπάρχουν στρεβλώσεις και προβλήματα. Εσείς είστε οι πρώτοι που τα βλέπετε", σημείωσε, απευθυνόμενος στους φαρμακοποιούς. Εξέφρασε την ελπίδα πως η πλατφόρμα θα δουλέψει και την πεποίθηση ότι με  διάλογο, με συνεργασία και με εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούν να βρεθούν οι λύσεις.  

Την ερχόμενη Τετάρτη ο ίδιος και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, όπως είπε, θα έχουν μια διαδικτυακή συνάντηση με τη HERA στις Βρυξέλλες, για να τους παρουσιάσουν την πλατφόρμα για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων.

Σπ. Νικολαϊδης: Πολλά ελλείποντα επιστρέφουν ως ληγμένα

"Θέλετε να σας πω, και να σας δείξω φωτογραφίες, πόσες παλέτες από συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο υποτίθεται ότι είναι σε περιορισμένη διάθεση ή ελλείπον, μας επιστρέφουν οι φαρμακοποιοί ληγμένο; Αυτό το έχετε σκεφτεί;", ρώτησε παρεμβαίνοντας στο debate, ο "οικοδεσπότης" του συνεδρίου, πρόεδρος του ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαϊδης. "Μένουν παγωμένα αποθέματα από ένα προϊόν που στοκάρουμε γιατί λένε 'να το χω, μη συμβεί κάτι' και ενώ η εταιρία βλέπει ότι έχει συνταγογράφηση 10, εισάγει 12 ή15, αλλά δεν υπάρχει κάλυψη από τη ζήτηση. Έλα όμως που δεν το βρίσκεις", εξήγησε

Ο κ. Νικολαϊδης παρατήρησε πως μετά από ένα εξάμηνο δυνατών περιορισμών τα πράγματα αλλάζουν με την πλατφόρμα, στην οποία "όλες οι φαρμακαποθήκες δίνουν live δεδομένα, πού πουλάνε, πόσα τεμάχια πουλάνε, σε ποιον πουλάνε, και το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει τα δεδομένα με τις συνταγογραφήσεις που γίνονται στα φαρμακεία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεανικός συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Ένας "μεγάλος υποκριτής"
‘’Γίνε φίλος με τον Λύκο’’
Ποια Ένωση εταιρειών θα αναλαβει τη σίτιση ασθενών και γιατρών στο νοσοκομείο 'Αγ. Σάββας