Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, αν και παρατηρείται μία σχετική βελτίωση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με σημερινό κατάλογο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπάρχει πρόβλημα με 109 σκευάσματα. Από αυτά, τα 57 βρίσκονται σε "περιορισμένη διαθεσιμότητα" και για τα 52 υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψης της ζήτησης.

Από τα 57 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα, τα 7 είναι νοσοκομειακά, τα 5 εμβόλια και τα 3 είναι σκιαγραφικά.

Οι λόγοι έλλειψης σχετίζονται με αυξημένη ζήτηση, προβλήματα στην παραγωγή, σε καθυστερήσεις παράδοσης και σε ποιοτικό πρόβλημα με τη δραστική ουσία ή τη συσκευασία.

Τα 52 που βρίσκονται σε αναζήτηση για μόνιμη ή έκτακτη κάλυψη είναι κυρίως νοσοκομειακά σκευάσματα.

Σε προηγούμενη έκθεση των ειδικών του ΕΟΦ, γινόταν λόγος για ελλείψεις σε 140 σκευάσματα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι φαρμακαποθηκάριοι, ωστόσο, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το μέτρο. Προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξέδωσε χθες απόφαση, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση είναι συνταγματική.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, οφείλουν να εξασφαλίζουν κατά πάντα χρόνο τον εφοδιασμό με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα των φαρμακείων και των άλλων προσώπων που διαθέτουν φάρμακα στο κοινό, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς
Covid: Εξίσου σοβαρές με την αρχική λοίμωξη οι επαναμολύνσεις