Αυξάνεται ο αριθμός των φαρμάκων τα οποία βρίσκονται σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία παρατίθεται πιο κάτω, ο αριθμός των σκευασμάτων που λείπουν από τα ράφια ανέρχεται σε 140, έναντι 127 τον περασμένο Ιούνιο και 139 τον Απρίλιο.

Πρόκειται για 73 φάρμακα της κοινότητας, τα οποία αφορούν διάφορες παθήσεις, 1 εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ανεμoβλογιάς και 66 σκευάσματα που εισάγονται στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο ανήκει στον ΕΟΦ.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε δημιουργία εφαρμογής (app), στην οποία γιατρός και ασθενής θα βλέπουν την επάρκεια του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το υπουργείο Υγείας ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία το έργο της παρακολούθησης της αγοράς, προκειμένου να γίνονται παρεμβάσεις σε περιόδους ελλείψεων. Παράλληλα, ο ΕΟΦ συγκρότησε επιτροπή, η οποία θα διαμορφώσει λίστα με τα κρίσιμα φάρμακα, σύμφωνα με σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Την κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας στηρίζει το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αναφέροντας πως ο ΠΦΣ ξεκίνησε συναντήσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων φαρμάκων στην αγορά.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών
Κατάθλιψη και εξασθένηση μνήμης: Μια αμφίδρομη σχέση
Εξασθενημένος ιός συμβάλλει στην εξουδετέρωση του καρκίνου σε πειραματόζωα