Υψηλός παραμένει ο αριθμός των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 127 σκευάσματα βρίσκονται σε "μακροχρόνια και σημαντική" έλλειψη.

Πρόκειται για 60 φάρμακα κοινότητας (για διάφορες παθήσεις), 13 νοσοκομειακά σκευάσματα και 54 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται και ογκολογικά φάρμακα, τα οποία εισήγαγε το ΙΦΕΤ και τώρα δεν το πράττει, καθώς δεν μπορεί να τα βρει σε καμία αγορά του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Απρίλιο έλειπαν από την ελληνική αγορά 139 φάρμακα, εκ των οποίων τα 70 ήταν φάρμακα κοινότητας, 11 νοσοκομειακά σκευάσματα, 2 εμβόλια και 56 φάρμακα αρμοδιότητας του ΙΦΕΤ.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών (PGEU), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς απέδωσε σε κερδοσκοπία τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην Ελλάδα:

"Οι ελλείψεις δεν παρουσιάζονται σε φάρμακα που έχουν πρόβλημα παραγωγής λόγω έλλειψης πρώτων υλών, αλλά στην αμετροεπή κερδοσκοπία, στο πλαίσιο του κακώς εννοούμενου 'επιχειρείν', που αποβαίνει εις βάρος του Έλληνα ασθενή", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ΕΟΦ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015