Την αντίθεσή τους στην πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, εκφράζουν οι φαρμακαποθηκάριοι.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) αναφέρονται τα εξής: 

"Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) επισημαίνει τα εξής:

  1. Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση δεν εξυπηρετεί στην ομαλοποίηση της αγοράς αλλά προκαλεί περαιτέρω προβλήματα.
  2. Ο ΕΟΦ αυτοαναιρείται και υποβαθμίζει τον κομβικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε απαγόρευση πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα γεννόσημων. Συνεπώς, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που ο ίδιος ο ΕΟΦ είχε εκδώσει στις 7/07/23, δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά τα προϊόντα.
  3. Ρωτάμε τι μεσολάβησε από τις 12:30 όπου αναρτήθηκε στο site η πρώτη και σχετικά ορθολογιστική απόφαση μέχρι τις 18:30 όπου αναρτήθηκε η 'ορθή επανακοινοποίηση' , η οποία θέτει σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 280 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς καμία τεκμηρίωση της έλλειψης τους Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή, καθώς σίγουρα δεν ωφελεί την δημόσια υγεία.
  4. Δηλώνουμε ότι ως ΠΣΦ είμαστε ταγμένοι στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας δημόσια και με διαφάνεια και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτοί που επιχαίρουν εδώ και δύο μέρες.
  5. Ζητάμε από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας - εφόσον και οι δύο είχαν δηλώσει από Μάρτιο πως η αγορά 'είχε ομαλοποιηθεί' κατά 92% λόγω των προσωρινών απαγορεύσεων εξαγωγών - να εξηγήσουν και να τεκμηριώσουν γιατί διατηρούν την απαγόρευση σε όλα αυτά τα προϊόντα. Παρότι είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στα ράφια όλων των φαρμακαποθηκών και όλων των φαρμακείων στην Ελλάδα.
  6. Θα συνεχίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τις παρεμβάσεις μας σε όλα τα θεσμικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ελλάδας και της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας σε όλο το φάσμα της αλυσίδας (φαρμακευτική εταιρεία - φαρμακαποθήκη - φαρμακείο),με διαφάνεια και όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, ψιθύρους , διασπορά fake non paper και δήθεν 'αποκλειστικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις'".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Μακροχρόνια αντισώματα από εμβολιασμό και νόσηση [μελέτη]
Κενά στην απόφαση για μεταφορά φαρμάκων από τη θετική λίστα στα μη αποζημιούμενα
Αγαπηδάκη: Κάλυψη κόστους σε προϊόντα περιόδου - Τι είναι το πρόγραμμα "Period Poverty"