Έρευνα του University of Gothenburg δείχνει ότι το πλέξιμο είναι  ωφέλιμο για τους ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας. Περιγράφεται ως τρόπος που φέρνει αίσθηση ηρεμίας και δομής στη ζωή.

Το ενδιαφέρον για το πλέξιμο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η τάση δεν φαίνεται να υποχωρεί. Η έρευνα ενισχύει την εικόνα από άλλες μελέτες ότι το πλέξιμο είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Η Joanna Nordstrand, δήλωσε ότι όσες πλέκουν έχουν ένα δημιουργικό ενδιαφέρον που επίσης μπορεί να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τη ζωή και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Η έρευνα εξέτασε τι λένε άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας σχετικά με το τι σημαίνει για την υγεία τους το πλέξιμο.

Συλλέχτηκαν 600 αναρτήσεις από διαδικτυακό forum στο οποίο όσες έπλεκαν συζητούσαν για το χόμπι τους.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε τους τρόπους με τους οποίους το πλέξιμο στηρίζει τη βελτίωση της υγείας. Φάνηκε πως οδηγεί σε χαλάρωση. Ως χόμπι, επίσης προσφέρει μια ταυτότητα, ενώ φέρνει και δομή στη ζωή- κάτι που βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Γενικά, στη μελέτη φάνηκε ότι όσες έπλεκαν αισθάνονταν ότι το χόμπι ήταν απασχόληση για την οποία υπήρχε εκτίμηση και ότι βελτίωνε την υγεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ορισμένες επίσης παρατήρησαν αλλαγή στις ψυχικές διαδικασίες λέγοντας ότι όταν έπλεκαν, η σκέψη τους γινόταν πιο καθαρή και πιο εύκολο να ελεγχθεί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Occupational Science.

 

Πηγές:
Journal of Occupational Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά