Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία. Η Αυστριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής, Ψυχοθεραπείας και Ψυχοσωματικής (ÖGPP) εφιστά την προσοχή σε αυτό με αφορμή το 24ο ετήσιο συνέδριό της, το οποίο άρχισε σήμερα και διαρκεί έως το Σάββατο.

Οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την ψυχική ευημερία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αυτοί οι παράγοντες κινδύνου φαίνεται προς το παρόν να επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αυτό αντανακλάται στην αύξηση των ψυχιατρικών προβλημάτων. "Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν άμεση συσχέτιση μεταξύ της αυτοκτονικής συμπεριφοράς και της αύξησης της θερμοκρασίας. Μια άνοδος μόλις ενός βαθμού συσχετίζεται με σημαντική αύξηση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς", ανέφερε η Margit Wrobel, ψυχίατρος και εναρκτήρια ομιλήτρια του φετινού συνεδρίου.

Οι καύσωνες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια είχαν επίσης αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, είπε, αναφερόμενη σε στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των επισκέψεων σε ψυχιατρικές μονάδες ή των εισαγωγών σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια περιόδων καύσωνα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που παρατηρείται πλέον φαίνεται να επηρεάζει την ψυχική υγεία μέσω διαφόρων μηχανισμών. Για παράδειγμα, οι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή των επιπέδων σεροτονίνης, ενώ η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα τις γνωστικές λειτουργίες.

Οι κοινωνικές συνέπειες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή είναι επίσης σχετικές, καθώς αναφέρονται αυξημένα περιστατικά επιθετικότητας ή αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ λόγω παραγόντων οικονομικού στρες.

"Δεν χρειαζόμαστε μόνο ένα πλαίσιο πολιτικής για την υγεία που να λαμβάνει άμεσα υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική μας υγεία, αλλά πάνω απ' όλα πρέπει επίσης να προστατεύσουμε ενεργά τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας", δήλωσε ο Martin Aigner, πρόεδρος του ÖGPP.

Η επιστημονική ανάλυση των τρεχόντων δεδομένων για την υγεία έδειξε επομένως ότι οι ψυχιατρικοί ασθενείς ειδικότερα πρέπει επίσης να λογίζονται ως ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε