Η ζεαξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές, μια χρωστική ουσία που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα σκούρα πράσινα λαχανικά, στα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και στους κρόκους αυγών. Είναι επίσης ένα από τα δύο μόνο καροτενοειδή που βρίσκονται στο ανθρώπινο μάτι, όπου βοηθά στην προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της οξείδωσης και του φωτός. Τα καροτενοειδή δρουν ως αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από βλάβες. Θεωρείται επίσης ότι έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Μόλις εισέλθει στο σώμα, η ζεαξανθίνη πηγαίνει στα μάτια. Εισχωρεί στον φακό (τη διαυγή, καμπυλωτή δομή προς το μπροστινό μέρος του ματιού), καθώς και στην ωχρά κηλίδα και στο βοθρίο - και τα δύο μέρη του αμφιβληστροειδούς, του ιστού που καλύπτει το πίσω μέρος του βολβού του ματιού.

Η ωχρά κηλίδα είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του αμφιβληστροειδούς και αυτό με τους περισσότερους φωτοϋποδοχείς. Αυτά είναι ειδικά κύτταρα που μετατρέπουν το φως σε σήματα που μπορούν να ερμηνευτούν από τον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, η ωχρά κηλίδα είναι το μέρος όπου παράγεται η πιο «δυνατή» όρασή σας. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε τα χρώματα.

Η ζεαξανθίνη και ένα άλλο καροτενοειδές που ονομάζεται λουτεΐνη είναι τα μόνα διατροφικά καροτενοειδή που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή. Επειδή τόσο η ζεαξανθίνη όσο και η λουτεΐνη βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στην ωχρά κηλίδα, είναι γνωστές ως οι χρωστικές της ωχράς κηλίδας.

Διατροφικές πηγές ζεαξανθίνης

Αν δεν έχετε διαγνωστεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οι ειδικοί οφθαλμολογίας συνιστούν να αυξήσετε την πρόσληψη ζεαξανθίνης τρώγοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό, παρά να το λάβετε σε μορφή συμπληρώματος. Αυτή η σύσταση περιλαμβάνει άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όπως μέλη της οικογένειας όσων έχουν διαγνωστεί ή καπνιστές, οι οποίοι έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι αλλαγές στην διατροφή σας ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας από ασθένειες.

Αν θέλετε, λοιπόν, να αυξήσετε την πρόσληψη ζεαξανθίνης, αναζητήστε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, καθώς έχουν την υψηλότερη ποσότητα καροτενοειδών. Στην πραγματικότητα, η ζεαξανθίνη είναι ο λόγος που αυτά τα τρόφιμα έχουν το έντονο χρώμα τους, καθώς ρυθμίζει την ενέργεια του φωτός και διατηρεί τη χλωροφύλλη σε κατάλληλα επίπεδα κατά τη φωτοσύνθεση. Η χλωροφύλλη στα σκούρα πράσινα λαχανικά στην πραγματικότητα καλύπτει τις χρωστικές της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, δίνοντας στα λαχανικά το χαρακτηριστικό, έντονο πράσινο χρώμα τους.

Αλλά δεν πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα λαχανικά. Εκτός από τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά όπως και φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα είναι επίσης πολύ καλές πηγές τόσο ζεαξανθίνης όσο και λουτεΐνης.

Μεταξύ των τροφών που παρέχουν τα καροτενοειδή που χρειάζεστε για την υγεία των ματιών είναι:

Αυγά

Λάχανο

Σπανάκι

Σέσκουλο

Μαρούλι

Κάρδαμο

Αρακάς

Κολοκύθα

Πεπόνι

Μάνγκο

Πορτοκαλί πιπεριά

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά