Ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και εμφάνισης εκζέματος στα παιδιά.

Σε έρευνα στο World Allergy Organization Journal, ερευνητές του  Chang Gung University στην Ταιβάν εξέτασαν τη σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D στον ορό και ευαισθητοποίησης  σε αλλεργιογόνα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται ισχυρά με αυξημένη εμφάνιση ευαισθητοποίησης σε αλλεργιογόνα, πιθανόν αυξάνοντας την ευαισθησία στην ατομική δερματίτιδα στα παιδιά μικρής ηλικίας.

Η έρευνα περιέλαβε 222 παιδιά με ατοπική δερματίτιδα ή χωρίς. Η ηλικία τους ήταν 6 μηνών, 2 ετών και 4 ετών.

Μεταξύ παιδιών 6 μηκών 59 είχαν ατοπική δερματίτιδα και 36 ήταν υγιή. Στην ομάδα των 2 ετών 37 είχαν ατοπική δερματίτιδα και 29 ήταν υγιή ενώ 32 παιδιά είχαν ατοπική δερματίτιδα και 29 ήταν υγιή στην ομάδα των 4 ετών.

Με βάση τα επίπεδα βιταμίνης D τα παιδιά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες-με λιγότερο από 20 ng/ml, με επίπεδο  20 ng/ml έως 30 ng/ml,  και με μεγαλύτερο από 30 ng/ml.

Σε παιδιά 6 μηνών και 4 ετών, όσα είχαν χαμηλότερο επίπεδο από 20 ng/ml είχαν πιο αποκλειστικά θηλάσει και μητρική ατοπία έναντι αυτών με επίπεδα άνω των 30 ng/ml.

Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D  σε ηλικία 2 και 4 ετών.

Όμως περισσότερη υποκατάσταση βιταμίνης παρατηρήθηκε σε παιδιά με έκζεμα στην ηλικία των 6 μηνών έναντι υγιών παιδιών ίδιας ηλικίας.

Πηγές:
World Allergy Organization Journal,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης
ΙΣΑ: Ανάκληση προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα