Ο ξηρός αέρας, το κρύο αλλά και η θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους μπορούν να βλάψουν σε μεγάλο βαθμό το δέρμα μας. Πώς θα το φροντίσουμε κατά τους κρύους μήνες, και ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν;

Ξηροδερμία

Τα χέρια, το πρόσωπο και τα χείλη υποφέρουν περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί να έχετε περισσότερη φαγούρα, επίσης. Επενδύστε σε μια καλή ενυδατική κρέμα και χρησιμοποιήστε την μετά το μπάνιο και πριν τον ύπνο.

Κρυοπαγήματα

Σε μέρες πολύ έντονου κρύου, μπορεί να παρατηρήσετε σημεία στο δέρμα σας να είναι παγωμένα και να φαγουρίζουν, ή να αισθάνεστε σαν πινέζες να σας τσιμπούν. Συμβαίνει πιο συχνά στις άκρες των δαχτύλων, της μύτης και των αυτιών.

Αιμορραγία από τη μύτη

Τα σπασμένα αγγεία στη μύτη δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ειδικά όταν ο αέρας είναι πολύ ξηρός. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποτρέψετε αυτό είναι να πίνετε πολύ νερό και να μην μένετε στον ξηρό αέρα για πολλή ώρα.

Έκζεμα

Τα άτομα με έκζεμα βλέπουν συχνά τα συμπτώματά τους σε έξαρση τον χειμώνα. Γίνετε πιο επιμελείς με τη φροντίδα του δέρματός σας αυτή την εποχή, για να προλάβετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Κνίδωση

Πρόκειται στην ουσία για αλλεργική αντίδραση του δέρματος, αλλά μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και το έντονο κρύο. Παρ' όλα αυτά, αν δείτε κάποιο εξάνθημα στο δέρμα σας τον χειμώνα, μάλλον δεν θα είναι κνίδωση: Είναι πιο συχνή την άνοιξη, όταν αρχίζουμε τις πρώτες βουτιές σε κρύα νερά.

Γωνιακή χειλίτιδα

Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να συμβεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά τον χειμώνα μπορεί να είναι χειρότερο. Η γωνιακή χειλίτιδα είναι μια πάθηση κατά την οποία συσσωρεύεται υγρό στις άκρες του στόματος, οι οποίες δημιουργούν ερεθισμό και πληγές, με κίνδυνο να μολυνθεί από μύκητες μετά.

Αέρας και ήλιος

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας από το κρύο και τον δυνατό άνεμο κατά τους χειμερινούς μήνες. Φορέστε τα ρούχα σας σε στρώματα, ώστε να είναι εύκολο να βάζετε και να βγάζετε ανάλογα με το πού είστε. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο ακόμα και αυτή την περίοδο, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία εξακολουθεί να φτάνει στο δέρμα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο