Τα άτομα με χρόνια κνίδωση μπορεί να ωφεληθούν από τις θεραπείες βελονισμού. Ωστόσο, οι επιδράσεις στη μείωση της βαθμολογίας δραστηριότητας της κνίδωσης δεν ήταν στατιστικά σημαντικές σε σύγκριση με τον εικονικό βελονισμό ή τον έλεγχο της λίστας αναμονής, σε συγκρική μελέτη.

Ο Mike Cummings, ειδικός στην ολοκληρωμένη ιατρική από τη Βρετανική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού (BMAS) στο Λονδίνο, χαρακτηρίζει ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης ως αξιοσημείωτα, στο συνοδευτικό κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο "Annals of Internal Medicine 2023".

Το υψηλότερο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού είναι διαθέσιμο για το θέμα της μείωσης του πόνου. Η παρούσα μελέτη έρχεται να προστεθεί στις εμπειρίες σχετικά με τη μείωση του κνησμού και των συριγμάτων στη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (CSU), γεγονός που, σύμφωνα με τον Cummings, θα αποτελούσε λόγο να εξετάζεται συχνότερα η εφαρμογή του βελονισμού σε άλλες περιοχές ενδείξεων, όπως η CSU.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 330 πάσχοντες από CSU από τρία κέντρα περίθαλψης στην Κίνα, οι οποίοι έλαβαν 1:1:1 είτε θεραπείες βελονισμού είτε εικονικό βελονισμό σε διάστημα 4 εβδομάδων είτε βρίσκονταν σε λίστα αναμονής.

Οι μεταβολές στο Urticaria Activity Score (UAS7), το οποίο μετρά την ένταση των συριγμάτων και του κνησμού, καταγράφηκαν κατά την έναρξη και 4 εβδομάδες μετά το τέλος της παρέμβασης.

Η μέση μεταβολή του UAS7 στην ομάδα του βελονισμού ήταν -8,2 (διάστημα εμπιστοσύνης (CI) -9,9 έως -6,6). Για την ομάδα με εικονικό βελονισμό, η τιμή ήταν -4,1 (CI -5,8 έως -2,4) και -2,2 (CI -3,8 έως -0,5) στην ομάδα της λίστας αναμονής.

Οι διαφορές μεταξύ των θεραπειών με βελονισμό και εικονικό βελονισμό και της ομάδας της λίστας αναμονής ήταν -4,1 (CI -6,5 έως -1,8) και -6,1 (CI -8,4 έως -3,7) αντίστοιχα, αλλά αυτό δεν οδήγησε σε στατιστικά σημαντική διαφορά.

Το ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν υψηλότερο στην ομάδα του βελονισμού (13,6 % έναντι 0 % αντίστοιχα). Τα ανεπιθύμητα συμβάντα κατηγοριοποιήθηκαν ως κυρίως ήπια και παροδικά.

Οι ασθενείς με CSU που έκαναν βελονισμό ωφελήθηκαν περισσότερο όσον αφορά τη βελτίωση του UAS7 σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού βελονισμού και την ομάδα της λίστας αναμονής.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης σημαντικότητας, οι επιδράσεις του βελονισμού σε ασθενείς με χρόνια κνίδωση είναι κατάλληλες μόνο για την ανακούφιση των συριγμάτων και του κνησμού σε περιορισμένο βαθμό, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου