Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πολύ λίγα κρούσματα ηπατίτιδας διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται παγκοσμίως.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από ιογενή ηπατίτιδα έχει αυξηθεί από 1,1 εκατομμύρια το 2019 σε 1,3 εκατομμύρια το 2022, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός του ΟΗΕ στη Γενεύη. 83% των θανάτων οφείλονται στην ηπατίτιδα Β και 17% στην ηπατίτιδα C.

Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι ηπατίτιδας που προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, από το Α έως το Ε. Οι ηπατίτιδες Β και C, οι οποίες είναι από τις κύριες αιτίες κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος και στις οποίες αναφέρεται κυρίως η έκθεση του ΠΟΥ, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε μικρή μείωση των νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα, από 2,5 εκατομμύρια το 2019 σε 2,2 εκατομμύρια το 2022, γεγονός που δείχνει ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού και άλλα προληπτικά μέτρα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά, 6.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται καθημερινά, τόνισε ο οργανισμός.

Μόνο το 13% του συνόλου των ατόμων με χρόνια ηπατίτιδα Β είχαν διαγνωστεί με τη νόσο στο τέλος του 2022 και μόνο το 3% είχε πρόσβαση σε αντιική θεραπεία.

Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων ηπατίτιδας C διαγνώστηκε και περίπου το ένα πέμπτο των πασχόντων λάμβανε θεραπεία.

Ο ΠΟΥ επέκρινε το γεγονός ότι πολλές χώρες εξακολουθούσαν να αγοράζουν τα φάρμακα για την ηπατίτιδα σε πολύ υψηλές τιμές, παρόλο που στην αγορά υπήρχαν φθηνότερα γενόσημα. Επιπλέον, σε πολλά μέρη, οι εξετάσεις και οι θεραπείες δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά πρέπει να πληρώνονται από τους ασθενείς.

Οι ηπατίτιδες Β και C πλήττουν κυρίως πληθυσμούς στην Αφρική και την Ασία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Αιθιοπία, το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Ρωσία και το Βιετνάμ ευθύνονται για τα δύο τρίτα των νέων λοιμώξεων παγκοσμίως.

Οι παθογόνοι παράγοντες της ιογενούς ηπατίτιδας μεταδίδονται εν μέρει μέσω μολυσμένων τροφίμων (Α και Ε) και εν μέρει μέσω του αίματος και της σεξουαλικής επαφής (Β και C).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]