Τα φρούτα πρέπει να παίζουν μεγάλο ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή. Προσφέρουν ενέργεια μέσω των φυτικών τους σακχάρων αλλά και των φυτικών ινών τους. Είναι πλούσια σε διάφορες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα, σε γενικές γραμμές, μπορούν να μας κάνουν μόνο καλό αν δεν το παρακάνουμε με την ποσότητα.

Αυτή είναι μια περιεκτική λίστα με τα πιο υγιεινά φρούτα και τα οφέλη που έχει το καθένα.

Μύρτιλλα

Τα γνωστά και ως blueberries περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών σε σχέση με το μέγεθός τους, καθώς και ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Κεράσια

Τα κεράσια (όπως και τα βύσσινα) πριέχουν πολυφαινόλες (όπως ανθοκυανίνες, κατεχίνη κ.α.), που είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως η αρθρίτιδα.

Ρόδι

Είναι γεμάτο με βιταμίνη C και φολικό οξύ. Ο χυμός του ροδιού πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στις αθλητικές επιδόσεις, στην υγεία της καρδιάς αλλά και του εγκεφάλου.

Σμέουρα

Μια κούπα σμέουρα περιέχουν περίπου 35% της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυτικές ίνες – κάτι λιγότερο από 10 γραμμάρια δηλαδή. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και Κ, όπως και αντιοξειδωτικών.

Αβοκάντο

Ναι, θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό. Και μάλιστα είναι μία από τις λίγες φυτικές πηγές ωφέλιμων λιπαρών. Αλλά δεν πάει πίσω και στις φυτικές ίνες, καθώς μισό μόνο αβοκάντο περιέχει 7 γραμμάρια. Θα βρούμε επίσης φολικό οξύ, βιταμίνες C και Ε, καθώς και μαγνήσιο.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια (όπως και όλα τα εσπεριδοειδή) είναι διάσημα για τις υψηλές ποσότητες βιταμίνης C που περιέχουν.  Συνεπώς, αν χρειάζεστε μια έξτρα ώθηση σε αυτό το αντιοξειδωτικό, φροντίστε να τα τρώτε συχνά – και ολόκληρα, όχι μόνο τον χυμό τους, ώστε να πάρετε και τις φυτικές τους ίνες.

Μήλα

Είναι χαμηλά σε θερμίδες, περιέχουν βιταμίνες και ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών. Ο συμβουλή “ένα μήλο την ημέρα” μάλλον έχει λίγη βάση, καθώς με ένα μεσαίου μεγέθους μήλο μόνο παίρνουμε όλα τα απαραίτητα οφέλη του, μεταξύ των οποίων μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης.

Ροδάκινα

Έχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως καροτενοειδή, ειδικά στην φλούδα. Συνεπώς, αντί να τα απολαμβάνετε σε γλυκά, καταναλώστε τα ωμά. Είναι επίσης καλή πηγή καλίου και φυτικών ινών.

Βατόμουρα

Όπως όλα τα μούρα, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες είναι εκπληκτική. Ταυτόχρονα, περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών στοιχείων, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Φράουλες

Η γλύκα τους ξεγελάει, καθώς δεν μεταφράζεται και σε ανάλογες θερμίδες: Είναι πολύ ελαφριές, αλλά γεμάτες με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, και θα ενισχύσουν επίσης την υγεία της καρδιάς μας.

Σταφύλια

Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες (φλαβονοειδή, ρεσβερατρόλη κ.α.) που προστατεύουν την καρδιά μας από διάφορα νοσήματα. Επίσης, τα περισσότερα είδη σταφυλιού είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, χαλκό και τις ιδιαίτερα πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Βερίκοκα

Είτε τα απολαμβάνετε ωμά, είτε αποξηραμένα, είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, καροτενοειδών και βιταμίνης C.

Ανανάς

Είναι ίσως το πιο δημοφιλές από τα τροπικά φρούτα. Οι θερμίδες του είναι εξαιρετικά χαμηλές, αλλά η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα είναι μεγάλη. Ο ανανάς επίσης περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενισχύοντας την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]