Νέο φάρμακο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σχεδόν κατά το ήμισυ, στοχεύοντας γενετικό παράγοντα που συνδέεται με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο κυκλοφορικό, δήλωσαν ερευνητές.

Το φάρμακο, olezarsen, σε ενέσιμη μορφή, μείωσε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά 49% στη δόση των 50 mg και κατά 53% στα 80 mg  σε σύγκριση με placebo, ανέφεραν ερευνητές στο New England Journal of Medicine.

Tο φάρμακο επίσης μείωσε τα επίπεδα στο αίμα της απολιποπρωτείνης B και της χοληστερόλης LDL.

Το Olezarsen καταστέλλει τη δραστηριότητα του APOC3, ενός γονιδίου που περιορίζει την ικανότητα του ήπατος να φιλτράρει τα τριγλυκερίδια εκτός κυκλοφορικού.

Ο Dr. Brian Bergmark, του Brigham and Women’s Hospital, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η στόχευση του APOC3 είναι υποσχόμενη νέα οδός για τη μείωση των τριγλυκεριδίων και ενδεχομένως του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές επέλεξαν 154 ενήλικες που ήδη ακολουθούσαν θεραπεία για μείωση της χοληστερόλης. Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και λάμβαναν είτε placebo, είτε χαμηλή, είτε υψηλή δόση olezarsen, μέσω ενέσεων που χορηγούνταν κάθε 4 εβδομάδες για ένα χρόνο.

Οι διαφορετικές δόσεις μείωσαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά περίπου την ίδια ποσότητα.

Το φάρμακο επίσης μείωσε τα επίπεδα απολιποπρωτείνης B κατά περίπου 18% και της χοληστερόλης LDL κατά 23% έως 25%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες έρευνες για να αξιολογηθεί περαιτέρω το olezarsen, ιδιαίτερα η ικανότητα του να προλαμβάνει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω
Ωφέλιμη για τους καπνιστές η φυτοφαγική διατροφή [μελέτη]
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή