Για πολλούς, τα αθλήματα είναι πηγή χαράς και χαλάρωσης. Η παρακολούθηση αθλημάτων, ιδιαίτερα με μεγάλο κοινό, πηγαίνει πέρα από την ψυχαγωγία.

Ενισχύει την αίσθηση κοινότητας και του ανήκειν μεταξύ των θεατών. Η αίσθηση σύνδεσης τούς οδηγεί σε ευεξία, αλλά ωφελεί και την κοινωνία βελτιώνοντας την υγεία την και την παραγωγικότητα.

Αν και η δημοφιλία των αθλημάτων αναγνωρίζεται για τη θετική τους επίδραση, υπάρχουσες έρευνες για τη σχέση μεταξύ παρακολούθησης αθλημάτων και ευεξίας δίνουν περιορισμένες ενδείξεις.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Shintaro Sato, του  Waseda University, στην Ιαπωνία, πραγματοποίησαν μελέτη στο θέμα και χρησιμοποίησαν πολλές μεθόδους, συνδυάζοντας ανάλυση στοιχείων αυτοαναφορές και νευροαπεικονιστικές μετρήσεις για την κατανόηση της σχέσης.

Οι ερευνητές εστίασαν σε υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις ευεξίας.

Στην πρώτη έρευνα, αναλύθηκαν στοιχεία μεγάλης κλίμακας για την επίδραση της παρακολούθησης σπορ σε 20.000 Ιάπωνες. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το συνεχόμενο μοτίβο της αυξημένης ευεξίας που συνδεόταν με την τακτική παρακολούθηση αθλημάτων.

Όμως, η έρευνα ήταν περιορισμένη λόγω της ανικανότητάς της να παράσχει στοιχεία μεγαλύτερου βάθους για τη σχέση μεταξύ παρακολούθησης αθλημάτων  και ευεξίας.

Η δεύτερη έρευνα έγινε διαδικτυακά και στόχευε να εξετάσει αν η σχέση μεταξύ παρακολούθησης αθλημάτων και ευεξίας ποίκιλλε με βάση το είδος των σπορ που παρακολουθήθηκαν και περιέλαβε 208 συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν video με διάφορα αθλήματα και αξιολογήθηκε η ευεξία τους πριν και μετά.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι ευρείας αποδοχής αθλήματα, όπως baseball, είχαν πιο σημαντική επίδραση στην ενίσχυση της ευεξίας έναντι λιγότερο δημοφιλών όπως το γκολφ.

Στην τρίτη έρευνα, με χρήση νευροαπεικονιστικών τεχνικών εξετάστηκαν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά την παρακολούθηση αθλημάτων.

Τα αποτελέσματα σε 14 ανθρώπους έδειξαν ότι η παρακολούθηση αθλημάτων  προκάλεσε ενεργοποίηση στα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου και συναισθήματα ευτυχίας ή ευχαρίστησης.

Επιπλέον, φάνηκε ότι άνθρωποι που ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν πιο συχνά αθλήματα είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές που συνδέονται με κυκλώματα ανταμοιβής, που υποδεικνύει ότι τακτική παρακολούθηση σπορ μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει σταδιακά αλλαγές σε εγκεφαλικές δομές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις ευεξίας φάνηκε να επηρεάζονται θετικά από την παρακολούθηση αθλημάτων, προκαλώντας δομικές αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με το πέρασμα του χρόνου και να ενισχύουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω