Ανεξάρτητα από το αν χρειάζεται θεραπεία για κρυολόγημα, διάρροια ή τις επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας: "Η φαρμακευτική ήταν και είναι σημαντικός συντελεστής και καθοριστικός παράγοντας των διαστημικών ταξιδιών", αναφέρει  η φαρμακοποιός Dr Christiane Staiger.
 
Το Μουσείο Φαρμακευτικής Ιστορίας στη Λισαβόνα παρουσιάζει στο διαστημικό τμήμα του ένα αυθεντικό φαρμακείο που βρίσκεται στο σκάφος από το διαστημικό λεωφορείο. Σε κάθε πλαστικό δοχείο πολλαπλών κονσερβών απεικονίζεται η εικόνα των φαρμάκων που περιέχει. 

Ισχυρές δυνάμεις επιτάχυνσης, έλλειψη βαρύτητας και ακτινοβολία: μια διαστημική πτήση επηρεάζει την υγεία ποικιλοτρόπως. Οι απαιτήσεις για τα φαρμακευτικά σκευάσματα επί του σκάφους άλλαζαν συνεχώς με τη διάρκεια των πτήσεων και τον αριθμό των επιβατών. 

Διαστημικές αποστολές και φάρμακα

Για τις αποστολές του "Apollo", υπήρχε ένας κατάλογος συστάσεων με αξιολόγηση κινδύνου για τα φάρμακα. "Πρώτο στη λίστα ήταν το ASS, ακολουθούμενο από το ρινικό σπρέι".

Για την αποστολή "Apollo 8", το φαρμακείο επί του σκάφους περιείχε ενέσεις και διάφορα Oralia σε ποσότητες προσαρμοσμένες για τη μεγαλύτερη διάρκεια της πτήσης και τους τρεις αστροναύτες που εγκατέλειπαν για πρώτη φορά το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της Γης.

Σύμφωνα με την Staiger, η NASA επέλεξε δοκιμασμένα και ελεγμένα φάρμακα για το σκοπό αυτό - το μόνο καινούργιο ήταν η οξυμεταζολίνη. Εκτός από το φαρμακείο επί του σκάφους, το Apollo διέθετε επίσης έναν μικρότερο σάκο με φάρμακα στη μονάδα προσγείωσης Luna σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Σελήνη.

Περισσότερα φάρμακα για περισσότερες ενδείξεις

Στο διαστημικό λεωφορείο μεταφέρονταν σημαντικά περισσότερα φάρμακα. Υπήρχαν μάλιστα πολλά φάρμακα για μία ένδειξη και τρεις εκδόσεις του φαρμακείου, ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης.

"Για να είμαστε σίγουροι, ένα εγχειρίδιο για ιατρικά επείγοντα περιστατικά βρισκόταν πάντα στο σκάφος σε περίπτωση που οι αστροναύτες έπρεπε να βοηθήσουν τον εαυτό τους χωρίς επαφή με τη Γη", ανέφερε ο Staiger.

Στη συνέχεια, τα βιοϊατρικά κιτ του ISS έλαβαν υπόψη τη μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα και τις πιο διαφορετικές ενδείξεις. Οι τσάντες φαρμάκων που σχετίζονταν με τις ενδείξεις ήταν χρωματικά κωδικοποιημένες.

Ορισμένα κιτ προορίζονταν για αυτοφαρμακευτική αγωγή, ενώ άλλα μπορούσαν να ανοιχτούν μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής. "Τώρα υπάρχουν 191 φάρμακα στο σκάφος, με ετικέτες στα ρωσικά και στα αγγλικά", δήλωσε ο φαρμακοποιός.

Χρειαζόμαστε τόσο περίπλοκα αποθέματα φαρμάκων για ανθρώπους που είναι πραγματικά υγιείς;

Μια ανάλυση 33 πτήσεων διαστημικών λεωφορείων αποκάλυψε ότι το 78% των μελών του πληρώματος έπαιρνε φάρμακα, κυρίως για ναυτία, πονοκεφάλους, αϋπνία και πόνους στην πλάτη. "Τα φάρμακα ήταν και είναι μια σημαντική συμβολή στα διαστημικά ταξίδια", κατέληξε η Staiger.

Συχνά λαμβάνονταν ουσίες Z, αναλγητικά όπως παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη, γλυκοκορτικοειδή ή αντιισταμινικά καθώς και μυκητοκτόνα κατά των δερματικών συμπτωμάτων και προμεθαζίνη κατά του συνδρόμου προσαρμογής στο διάστημα.

Διερευνήθηκε επίσης η σταθερότητα των φαρμάκων στο διάστημα. "Διαπιστώσαμε μειωμένη σταθερότητα, κυρίως λόγω της επανασυσκευασίας των φαρμάκων". Για τις αποστολές στον Άρη, πρέπει να εξασφαλίζεται σταθερότητα τουλάχιστον τριών ετών.

Έκθεση στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια μακρόχρονων πτήσεων

Οι μακροχρόνιες πτήσεις, όπως μια τριετής αποστολή στον Άρη, φέρνουν στο προσκήνιο ορισμένα προβλήματα, όπως οι συνέπειες της μακροχρόνιας έλλειψης βαρύτητας και τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας που επηρεάζουν τον οργανισμό κατά την έξοδο από το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της Γης. 

Η έκθεση είναι εξαιρετικά υψηλή όταν οι ηλιακές εκλάμψεις εκπέμπουν πρόσθετη ακτινοβολία, ανέφερε η φαρμακοποιός.

Η έκθεση στην ακτινοβολία και οι επιλογές προστασίας δοκιμάζονται, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας δύο ομοιώματα με πολλά όργανα ελέγχου στο διάστημα.

Επιπλέον, διεξάγεται έρευνα για φαρμακευτικές στρατηγικές κατά των επιπτώσεων της ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραγόντων διέγερσης αποικιών.

Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω