Σύμφωνα με μελέτη, οι συνέπειες του Brexit έχουν επιδεινώσει την έλλειψη φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελλείψεις φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα έχουν αυξήσει την πίεση στους ασθενείς, τους γενικούς γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη δεξαμενή σκέψης "Nuffield Trust".

Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού για να αναγνωρίζει τις δυσκολίες έγκαιρα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι εμπλοκές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν προκλήθηκαν από το Brexit. Ωστόσο, η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδείνωσε το πρόβλημα. Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρθηκαν στην πτώση της αξίας της βρετανικής λίρας. Αυτό καθιστά ακριβότερη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) την προμήθεια φαρμάκων στο εξωτερικό. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πλέον μέρος των αλυσίδων εφοδιασμού της ΕΕ.

Οι κρατικές επιδοτήσεις για τα φάρμακα για να αντισταθμίσουν την απότομη αύξηση των τιμών της αγοράς έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2023 υπήρξαν 1.634 προειδοποιήσεις από φαρμακευτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο για επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων. Επιπλέον, η έγκριση νέων φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαρκεί σημαντικά περισσότερο απ' ό,τι στην ΕΕ, αναφέρεται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ από το 2021.

"Η ροή των εμπορευμάτων από τα σύνορα προς την ΕΕ δεν είναι πλέον τόσο ομαλή και, μακροπρόθεσμα, οι δυσκολίες μας να εγκριθούν τόσα πολλά φάρμακα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι έχουμε λιγότερες εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του "Nuffield", Mark Dayan.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να αποκλειστεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση πιθανών συμφορήσεων, για παράδειγμα στη μετεγκατάσταση των παρασκευαστών φαρμάκων.

Το Υπουργείο Υγείας τόνισε ότι οι επιδοτούμενες τιμές μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους και δεν οφείλονται σε ελλείψεις. "Υπάρχουν περίπου 14.000 εγκεκριμένα φάρμακα και για τη συντριπτική πλειονότητα υπάρχει καλή προμήθεια", ανέφερε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]