Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθά γιατρούς να περιορίζουν την πολυφαρμακία στους ασθενείς, αναφέρει νέα έρευνα.

Περισσότερο από το 40% των ηλικιωμένων έχουν λάβει συνταγές για τουλάχιστον 5 φάρμακα και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Όταν ζητήθηκε από το πρόγραμμα OpenAI,  ChatGPT, να αξιολογήσει καταλόγους με ψευδή φάρμακα σε ηλικιωμένους, αυτό σύστησε την παράλειψη πιθανόν μη αναγκαίων φαρμάκων.

Η Arya Rao, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι εργαλεία με βάση την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να διασφαλίσουν ασφαλείς πρακτικές στη χορήγηση φαρμάκων στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από την τεχνητή νοημοσύνη να αναλύσει διάφορα κλινικά σενάρια με τους ίδιους ηλικιωμένους ασθενείς που λάμβαναν μείγμα φαρμάκων.

Τα σενάρια περιλάμβαναν διαφορές στο ιστορικό καρδιοπάθειας και στον βαθμό που οι άνθρωποι είχαν δυσκολία στο να εκτελούν τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν πιο επιφυλακτική όταν το σενάριο περιλάμβανε την καρδιοπάθεια και ήταν πιο πιθανό να μη ζητά αλλαγές στη λίστα φαρμάκων που λάμβανε ένας ασθενής.

Όμως η καθημερινή δυσκολία ενός ασθενούς δεν φάνηκε να επηρεάζει τις συστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία φάνηκε να έχει την τάση να παραβλέπει τον πόνο ενός ασθενούς και να είναι υπέρ της παράλειψης αναλγητικών έναντι άλλων φαρμάκων όπως οι στατίνες ή τα αντιυπερτασικά.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αν και θα πρέπει να ληφθεί προσοχή για την αύξηση της ακρίβειας τέτοιων μοντέλων, η διαχείριση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του αυξημένου φόρτου των γιατρών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Systems.

Πηγές:
Journal of Medical Systems.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]