Μεγάλη διεθνής έρευνα υπέδειξε ότι άνθρωποι με 2 είδη σωματότυπων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο έναντι άλλων.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον σωματότυπο και γενετικές τάσεις  χιλιάδων ανθρώπων για να εντοπίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ο δια βίου κίνδυνος για τη νόσο είναι 1 στους 23 για τους άντρες και 1 στις 25 για τις γυναίκες, αν και άλλοι παράγοντες επίσης παίζουν ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης της νόσου-κυρίως επιλογές του τρόπου ζωής.

Το 2016, άλλη ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ενδείξεις που συνέδεαν την παχυσαρκία γενικά και την κεντρική παχυσαρκία σε ψηλούς ανθρώπους, με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα πραγματοποίησε παρόμοια έρευνα σε μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.

Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της έως σήμερα, αφορά τη συλλογή και μελέτη στοιχείων 550.000 ενηλίκων από την U.K. Biobank. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης γενετικά στοιχεία από δείγματα ιστών που συλλέχτηκαν από επιπλέον 800 δότες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ψηλοί άνθρωποι με σωματότυπο ‘’μήλο’’ ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο έναντι ανθρώπων με άλλους γενετικά προκαθορισμένους σωματότυπους.

Ανακάλυψαν ότι ψηλοί άνθρωποι με σώμα σχήματος ‘’μήλου’’, επίσης έτειναν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας στο πεπτικό σύστημα.

Άνθρωποι που έφεραν γονίδια με τα οποία ήταν πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι λόγω ανθυγιεινής διατροφής, επίσης ήταν πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση της νόσου. Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι 2 σωματότυποι είχαν μοναδικές μοριακές οδούς για τη νόσο που καθοδηγούνταν από ορισμένα γενετικά μοτίβα.

 

Πηγές:
Science Advances,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια