Βρέθηκε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC), έναν καρκίνο του ήπατος που μέχρι πρότινος ήταν δύσκολο να θεραπευτεί. Μια ερευνητική ομάδα από το ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης αποκωδικοποίησε το μοριακό μονοπάτι σηματοδότησης που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).

Στις μελέτες τους, οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενα αποτελέσματα μελετών που είχαν υποδείξει τη συμμετοχή ορισμένων μεταγραφικών παραγόντων (c-Fos και c-Jun) στην ανάπτυξη ηπατοκυτταρικών καρκινωμάτων. Οι μεταγραφικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες που εμπλέκονται σε πολυάριθμες κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου γονιδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ΗCC.

Τα πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι ο συνδυασμός με πρωτεΐνες (Fra) που δεν είχαν προηγουμένως διερευνηθεί σε αυτό το πλαίσιο, πυροδοτεί τον καθοριστικό καταρράκτη σχηματισμού όγκων. "Είναι αξιοσημείωτο ότι καταφέραμε να αντιστρέψουμε την ανάπτυξη του όγκου απενεργοποιώντας τον συνδυασμό πρωτεϊνών cJun και Fra-2", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Erwin Wagner, από το Κλινικό Ινστιτούτο Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ανάπτυξη του όγκου μπορεί να σταματήσει με τον αποκλεισμό ενός συγκεκριμένου γονιδίου (c-Myc).

"Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι το μοριακό μονοπάτι σηματοδότησης που αποκωδικοποιήσαμε αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το HCC και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέτρων", συνόψισε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Latifa Bakiri.

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας επιθετικός όγκος με ταχεία εξέλιξη και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Η συχνότητα εμφάνισης έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά συνολικά αυτός ο τύπος καρκίνου είναι σπάνιος.

Ωστόσο, λόγω της κακής πρόγνωσής του, το ΗCC αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο. Το καρκίνωμα εμφανίζεται ιδίως σε προχωρημένες παθήσεις του ήπατος (κίρρωση, χρόνια ηπατίτιδα Β) και συχνά διαγιγνώσκεται μόνο σε προχωρημένο στάδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια