Στρατηγικό ρόλο αποκτά το υπουργείο Υγείας. Τα θέματα της καθημερινότητας θα διαχειρίζεται ένα σώμα, το οποίο θα βρίσκεται πάνω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, με αρμοδιότητα στα οικονομικά και στο προσωπικό.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νίκου Πολύζου, με τίτλο "Πολιτική Υγείας και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας".

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως είναι στα άμεσα σχέδια να αλλάξει ο ρόλος του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, η καθημερινότητα εποπτεύεται από τον ίδιο και τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων.

Σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές ανέφερε τα εξής:

"Το υπουργείο Υγείας πρέπει να περιοριστεί σε έναν πιο στρατηγικό ρόλο και αυτό θα γίνει με ένα σώμα πάνω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), που θα έχει τη συνολική ευθύνη της καθημερινότητας, της οικονομικής διαχείρισης και της διαχείρισης του προσωπικού.

Ελπίζω με αυτό να συμφωνήσουμε όλοι και είναι κάτι που θα προχωρήσει άμεσα".

Ο υφυπουργός Υγείας αντέκρουσε επικριτικά σχόλια για το ΕΣΥ, λέγοντας πως άντεξε στην πανδημία και οργάνωσε ένα εξαιρετικό σύστημα εμβολιασμού. "Δεν είναι δυνατό οι ίδιοι άνθρωποι, έξι μήνες μετά να έχουν κάνει το σύστημα χάλια", σχολίασε.

Ανέφερε πως στο ΕΣΥ εξυπηρετούνται καθημερινά 100.000 ασθενείς και σημείωσε πως προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα συστήματα Υγείας.

Σε σχέση με το έργο της παρούσας κυβέρνησης, ανέφερε πως προχώρησε ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων, στα οποία έχουν εξυπηρετηθεί 600 ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία