Η χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πάντα ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς είναι σημαντικό να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος για το αγέννητο παιδί.

Τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με τα συχνά χρησιμοποιούμενα παυσίπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δεδομένα από τη Σουηδία έδειξαν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ΔΕΠΥ, του αυτισμού ή της νοητικής αναπηρίας.

Τώρα μια νοτιοκορεατική μελέτη κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα όσον αφορά την κατάλληλη χρήση οπιοειδών μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια μωρά που γεννήθηκαν από περίπου 2,3 εκατομμύρια μητέρες στη Νότια Κορέα ο χρονικό διάστημα από το 2010 - 2017.

Η ανάπτυξη των παιδιών παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες επιρροής, όπως η ηλικία της μητέρας, το εισόδημα του νοικοκυριού και προηγούμενες ασθένειες της μητέρας, καθώς και το φύλο του παιδιού, το βάρος γέννησης και ο θηλασμός. Πραγματοποιήθηκε επίσης σύγκριση των αδελφών.

Το 7% των παιδιών είχε εκτεθεί σε οπιοειδή στη μήτρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διευθυντή της μελέτης, Dong Keon Yon, από το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Kyung Hee στη Σεούλ, διαπίστωσαν μόνο έναν ελαφρώς αυξημένο, κλινικά μη σημαντικό κίνδυνο νευροψυχιατρικών διαταραχών στα παιδιά αυτά, ο οποίος δεν είχε στατιστική σημασία στη σύγκριση των αδελφών.

Ωστόσο, εντόπισαν επίσης παράγοντες που αύξησαν ελαφρώς τον κίνδυνο για εναλλαγές της διάθεσης, ΔΕΠΥ και νοητική υστέρηση: χρήση οπιοειδών κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, υψηλότερες δόσεις και διάρκεια θεραπείας 60 ή περισσότερων ημερών.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι επιδραστικοί παράγοντες που δεν ελήφθησαν υπόψη. Ωστόσο, επισημαίνουν το μέγεθος της μελέτης, την υψηλή ποιότητα των δεδομένων και τις διάφορες στατιστικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας