Γυναίκες που αντιμετωπίζουν συνήθεις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη μεγαλύτερη τέτοια μελέτη μέχρι σήμερα, "οι γυναίκες που παρουσίασαν οποιαδήποτε από τις πέντε σημαντικές δυσμενείς εκβάσεις εγκυμοσύνης είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας που παρέμεινε αυξημένος περισσότερο από 40 χρόνια αργότερα", δήλωσαν ερευνητές του University of Texas Health Sciences Center στο Χιούστον.

Σύμφωνα με την ομάδα, η εγκυμοσύνη θεωρείται ένα «φυσικό stress test» που μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των μελλοντικών κινδύνων για την υγεία των γυναικών.

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για επιπλοκές σε μια εγκυμοσύνη -- κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις -- μπορούν να αυξήσουν τους γενικούς κινδύνους για την υγεία.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα  2 εκατομμύρια Σουηδών γυναικών που γέννησαν  μεταξύ 1973 και 2015. Στη συνέχεια παρακολούθησε την υγεία των γυναικών μέχρι το 2023, όταν αυτές  ήταν κατά μέσο όρο 52 ετών.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η διάγνωση διαβήτη κύησης αύξησε τις πιθανότητες θανάτου μιας γυναίκας κατά την περίοδο της μελέτης κατά 52%, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς ιστορικό αυτής της επιπλοκής.

Ομοίως, ο πρόωρος τοκετός συνδέθηκε με 41% υψηλότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη, και η γέννηση ενός λιποβαρούς μωρού συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου κατά 30%.

Η προεκλαμψία συνδέθηκε επίσης αύξηση 13% των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι κίνδυνοι παρέμειναν αυξημένοι ακόμη και 30 έως 46 χρόνια μετά τον τοκετό, σημείωσε η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για πολλές γυναίκες, καθώς «σχεδόν το 30% όλων των γυναικών βιώνουν μια δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από πολλές αιτίες.

Για παράδειγμα, η ύπαρξη οποιασδήποτε από τις επιπλοκές αύξησε τις πιθανότητες μιας γυναίκας για θάνατο από καρδιαγγειακά, από 1,5 έως 2,5 φορές, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς τέτοιο ιστορικό, διαπίστωσε η μελέτη.

Μεταξύ των γυναικών που γέννησαν πρόωρα ή γέννησαν λιποβαρή μωρά, ο κίνδυνος θανάτου από διαβήτη ή αναπνευστικές ασθένειες υπερδιπλασιάστηκαν και οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο αυξήθηκαν έως και 20%.

Η ύπαρξη περισσότερων του ενός τύπων επιπλοκών κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης αύξανε ακόμα περισσότερο τους κινδύνους.

Οι γυναίκες με δύο ή τρεις τέτοιες επιπλοκές είχαν πιθανότητες πρόωρου θανάτου αυξημένες κατά 56% και 84%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με γυναίκες των οποίων οι εγκυμοσύνες ήταν υγιείς, είπαν οι ερευνητές.

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω