Το να χαρακτηρίζεστε ως καλός ή κακός άνθρωπος συχνά προέρχεται από το πώς βλέπουν οι άλλοι τα μακροχρόνια μοτίβα συμπεριφοράς και προσωπικότητάς σας. Αν συνήθως ενεργείτε με καλοσύνη, συμπόνια και δίκαιη κρίση, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρηθείτε καλός.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί ή δεν θα κάνει κακά πράγματα. Με την κατανόηση των αιτιών που οι καλοί άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα, καλλιεργείτε τα δικά σας χαρακτηριστικά καλοσύνης, όπως η ενσυναίσθηση και η συμπόνια.

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι κάνουμε κακές πράξεις;

Τραύματα του παρελθόντος και άσχημα γεγονότα ζωής

Το παρελθόν είναι ένας ισχυρός παράγοντας του πώς ενεργείς στο παρόν — ακόμα και αν γίνεται ακούσια. Τα τραύματα μπορούν να επισκιάσουν στιγμιαία την εγγενή ανθρώπινη καλοσύνη και να μας οδηγήσουν σε άσχημες αποφάσεις και πράξεις. Για παράδειγμα, τραύμα της παιδικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε ανασφαλή προσκόλληση στην ενήλικη ζωή, και σε σχέσεις αλληλεξάρτησης.

Aνάγκη για επιβίωση

Ένα παράδειγμα θα ήταν αν χάνατε τη δουλειά σας και αντιμετωπίζατε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, όπως η απώλεια του σπιτιού σας. Τα αισθήματα απόγνωσης, το άγχος και η πίεση να φροντίσετε την οικογένειά σας μπορεί να σας έκαναν να εξετάσετε ανήθικες επιλογές όπως η απάτη ή η κλοπή.

Aνάγκη να ανήκουμε κάπου

Ένας λόγος για τον οποίο οι καλοί άνθρωποι μπορεί μερικές φορές να κάνουν άσχημα πράγματα οφείλεται στην πίεση ή στην επιρροή της κοινωνίας. Η έμφυτη επιθυμία να ταιριάζουμε και να νιώθουμε αποδεκτοί μπορεί να μας οδηγήσει σε κακές αποφάσεις. Ένα πολύ απλό και καθημερινό παράδειγμα αυτού; Το κουτσομπολιό.

Έλλειψη αυτογνωσίας

Η άμεση αναγνώριση των συναισθημάτων σας και της θέσης σας στον κόσμο είναι γνωστή ως αυτογνωσία. Όταν κάποιος δεν είναι σε αρμονία με τα δικά του συναισθήματα, μπορεί ακούσια να ενεργήσει με τρόπο που να γίνει βλαβερός. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βρίσκεται σε έντονο στρες ή σε κατάσταση σοκ και δεν αφιερώνει χρόνο για να σκεφτεί τις πράξεις του. Ξανά, ένα παράδειγμα πολύ καθημερινό είναι να ‘’ξεφεύγουμε’’ πάνω σε έναν καυγά και να λέμε πράγματα που θα πληγώσουν το άλλο άτομο, και που δεν έχουν κάποια σχέση αναγκαστικά με το θέμα της συζήτησης.

Για “καλό σκοπό”

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μία κακή πράξη μπορεί να δικαιολογηθεί ότι γίνεται για καλό σκοπό – και κάθε τρόπος έχει μια ολόκληρη κουβέντα από πίσω, με μηδέν πιθανότητες ομοφωνίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι που συμβαίνει παντού στον κόσμο γύρω μας.

Αίσθηση αδικίας

Όταν νιώθετε ότι σας έχουν αδικήσει, η εκδίκηση μπορεί να φαίνεται δικαιολογημένη – ή τουλάχιστον τη στιγμή που είστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Ένα πολύ καθημερινό παράδειγμα θα ήταν η αντίδραση στην απιστία ενός συντρόφου με το να απατήσουμε και εμείς.

Διαταραχές ψυχικής υγείας

Η ζωή με ορισμένες διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο και τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους άλλους. Διαταραχές όπως η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, για παράδειγμα, χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενσυναίσθηση. Άλλες παθήσεις, όπως οι καταθλιπτικές και οι αγχώδεις διαταραχές, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά που ίσως να θεωρηθούν από τους άλλους αρνητικές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές
Χωρίς συμμετοχή οι εξετάσεις του προγράμματος "Σπ. Δοξιάδης" σε ιδιωτικά κέντρα [εγκύκλιος]