Το στρες που οφείλεται στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι διαφορετικό από το περιστασιακό στρες που βιώνουν πολλοί άνθρωποι. Όταν ζείτε με ΧΑΠ, το άγχος που προκαλείται από τη δύσπνοια είναι πάντα μαζί σας.

Το άγχος και η ΧΑΠ είναι στενά συνδεδεμένα. Όλοι έχουν ένα “σύστημα συναγερμού” στον εγκέφαλό τους που ανιχνεύει ένα πιθανό πρόβλημα αναπνοής. Αν αυτό το σύστημα συναγερμού εντοπίσει ότι δεν παίρνετε αρκετό αέρα, στέλνει μια προειδοποίηση που μοιάζει με ξαφνική ορμή άγχους. Όταν έχετε ΧΑΠ, δυσκολεύεστε πάντα να πάρετε αρκετό αέρα, έτσι το σύστημα συναγερμού σας μπορεί να λειτουργεί σχεδόν μόνιμα. Αυτό μπορεί να είναι συνεχής πηγή άγχους. Η δύσπνοια μπορεί να κάνει το φυσιολογικό στρες πολύ χειρότερο και να οδηγήσει ακόμη και σε κρίσεις πανικού.

Οι συνέπειες από το στρες της ΧΑΠ

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και να συμβάλει στην κατάθλιψη και το άγχος. Μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών για τη ΧΑΠ, το άγχος και την κατάθλιψη, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με ΧΑΠ είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη και 85% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος από τους ανθρώπους χωρίς ΧΑΠ. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ ΧΑΠ και κατάθλιψης. Η διάγνωση της ΧΑΠ από μόνη της μπορεί να είναι μέρος αυτού που πυροδοτεί την κατάθλιψη, σύμφωνα με κάποιους.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Η κατάθλιψη και το άγχος συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για τα άτομα με ΧΑΠ με την πάροδο των ετών και μπορεί να αυξάνονται καθώς προχωρά η πάθηση. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα άτομα με σοβαρή ΧΑΠ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από τα άτομα με ήπια ΧΑΠ. Η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ, όπως η δύσπνοια και να μειώσουν την ανοχή στην άσκηση.

Πρέπει να είστε σε εγρήγορση για συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους που σχετίζονται με τη διαχείριση της ΧΑΠ. Για παράδειγμα, τα σημάδια της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν να μην έχετε κίνητρο να πάρετε τα φάρμακά σας ή να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, να αναρωτιέστε γιατί πρέπει να ασχοληθείτε με τις συστάσεις του γιατρού σας για τη διαχείριση της ΧΑΠ ή να αρχίσετε να αισθάνεστε απελπισμένοι για την πορεία της νόσου σας.

Ξεκινήστε με τον εντοπισμό όλων των στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας. Ίσως πρέπει να δουλέψετε για τις σχέσεις ή τα οικονομικά προβλήματα ή να κάνετε καλύτερη δουλειά στο να βάζετε προτεραιότητες. Όποιοι και αν είναι οι στρεσογόνοι παράγοντες που αντιμετωπίζετε, πρέπει να τους γνωρίζετε πριν καταλάβετε ποιους μπορείτε να μειώσετε ή να αποφύγετε. Αφού το κάνετε αυτό, αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Μάθετε ασκήσεις αναπνοής για τη ΧΑΠ

Οι εξειδικευμένες ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του φόβου δύσπνοιας. Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης, όπου μπορείτε να μάθετε μερικές από αυτές τις ασκήσεις, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε άτομα με ΧΑΠ, σύμφωνα με την έρευνα.

Μείνετε ενεργοί

Η άσκηση είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για τη μείωση του στρες, την τόνωση της διάθεσης και την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Σε άτομα με ΧΑΠ, η έρευνα υποδηλώνει ότι τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης που βασίζονται στην άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της διάθεσης. Η βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης βελτιστοποιεί τη χρήση οξυγόνου, βοηθώντας σας να αναπνέετε πιο εύκολα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ΧΑΠ που συμμετείχαν σε μία μόνο προπόνηση χαλάρωσης με διαλογισμό είχαν καλύτερη διάθεση και μειωμένο άγχος. Τρόποι για να εκτονώσετε το άγχος μόνοι σας περιλαμβάνουν πρακτικές ενσυνειδητότητας, διαλογισμού, βαθιάς αναπνοής ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που απολαμβάνετε και σας βοηθά να χαλαρώσετε.

Βελτιώστε τον ύπνο σας

Ο καλός ύπνος είναι συχνά πρόβλημα για τα άτομα με ΧΑΠ, τόσο λόγω των συμπτωμάτων όσο και των φαρμάκων για την αντιμετώπισή της. Η ανάπτυξη καλών συνηθειών ύπνου μπορεί να βοηθήσει: Τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, σχεδιάστε μια χαλαρωτική ρουτίνα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και την άσκηση αργά το απόγευμα και μείνετε μακρυά από τις οθόνες μία-δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Σταματήστε το κάπνισμα

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά οι περισσότεροι καπνιστές γνωρίζουν ότι δεν είναι μια συνήθεια που κόβεται εύκολα—ειδικά επειδή μερικοί άνθρωποι στρέφονται στο τσιγάρο όταν είναι αγχωμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός